Nieuws

Haven van Hoorn het toneel van honderden jaren reddingsglorie

Op zaterdag 28 september

13:20

historische boten Reddingsglorie

Zaterdag 28 september wordt de kade van de Binnenhaven in Hoorn gesierd door de historische Nederlandse reddingsvloot. Een twintigtal boten opent de deuren voor het publiek. Ondertussen kun je van de bemanning zelf de verhalen over het roemruchtige verleden van de reddingsglorie horen.

De Nautische Vereniging Oude Redding Glorie komt dit jaar voor het eerst samen in West-Friesland. Na vele jaren in Hindeloopen en Lemmer is nu Hoorn aan de beurt. Op zaterdagochtend en -middag kun je aan boord van de schepen stappen en horen wat de bemanning voor moois te vertellen heeft. Dit jaar zijn er drie boten voor het eerst bij: de volgvlet van de Knokkels van Hindeloopen, de C.A. den Tex, de eerste gemotoriseerde reddingboot van Mees Toxopeus die vanaf 1917 gestationeerd lag op station Rottumeroog, en de Robert Charles.
Ook jongere schepen zullen hun opwachting maken. Kortom: er is voor iedereen wat wils.

Indrukwekkende historie

Op vrijdagmiddag 27 september tussen 14:00 en 16:00 uur meren de schepen vanuit diverse windstreken af in de Binnenhaven. Zaterdagochtend vindt de Algemene Ledenvergadering plaats. Hier worden de plannen voor komend jaar besproken en wordt er teruggeblikt op een succesvol jaar, waarin het 200-jarig jubileum van de KNRM werd gevierd. Op diverse evenementen waren historische reddingboten te bewonderen, de beste manier om de indrukwekkende geschiedenis van de reddingmaatschappij weer te geven.

Naast de reddingsvloot zijn er ook verschillende stands met boeken over het reddingswezen, een stand van het Reddingmuseum uit Den Helder en de modelbouwvereniging met veel schaalmodellen van diverse reddingboten zal er zijn.

Omslagfoto: © Flying Focus

Tags: Last modified: 25 september 2024
Sluiten