America's Cup, Nieuws

Liveblog America’s Cup: Emirates Team New Zealand wint Cup voor derde keer op rij, 7-2

Liveblog Louis Vuitton 37th America's Cup

16:00

Welkom in ons liveblog over de America’s Cup.

Race 9: 7-2, Kiwi’s winnen 37ste America’s Cup

Er is net genoeg wind om te kunnen foilen. Na twee uitstellen gaat de eerste race van vandaag van start. Het is vanaf de eerste leg moeilijk voor de Britten. Nieuw-Zeeland heeft bij de eerste bovenboei een voorsprong van tweehonderd meter. De snelheid van de boten ligt dicht bij elkaar maar de Nieuw-Zeelanders vergroten hun marge in iedere manoeuvre.

Halverwege komen ze weer dichterbij elkaar te liggen en wordt het toch een spannende race. Maar upwind heeft INEOS Brittania het moeilijk. In de vijfde leg maken ze een inhaalslag. Emirates Team New Zealand wil aan de rechterkant van de baan blijven varen. Met een kleine 30 knopen varen ze af op de derde overwinning. Gisteren durfde niemand nog te juichen omdat ze op matchpoint stonden, door het debacle in 2013 toen ze met een 8-1 voorsprong nog 8-9 verloren. Met 400 meter verschil gaan ze de laatste leg in. Een foutje is zo gemaakt, maar dat gebeurt niet. “Beautiful boys,” zeggen ze op de finish. Eindstand: 7-2. 

Kijk de laatste race van deze cyclus hier terug:

Race 8: 6-2

De wind is nog steeds vlagerig. Dit keer komt Nieuw-Zeeland als eerste over de start en die nemen meteen de leiding. De voorsprong is al snel 400 meter. In de tweede leg gebruiken de Britten allebei hun foils om boven het water te blijven, maar het kost ze wel snelheid. De spanning uit de races van woensdag is ver te zoeken.

Ook deze race maakt Emirates Team New-Zealand geen fouten. Halverwege varen ze een halve kilometer voor de tegenstander. Bij de finish is dat een hele kilometer. De verdediger heeft hierna nog één zege nodig voor de overwinning. Ze halen de America’s Cup dan voor de derde keer op rij mee naar Nieuw Zeeland. Morgen zijn er weer twee wedstrijden om 14:00. De Britten blijken een probleem te hebben met het roer. Ze hebben iets geraakt waardoor ze voorzichtiger en lager boven het water varen. Maar, zegt schipper Ben Ainslie meteen achteraf, dat is niet waardoor ze hebben verloren.

Kijk de races van vandaag hieronder terug.

Race 7: kiwi’s komen terug

In Barcelona staat zeven tot elf knopen wind uit het westen voorspeld. Door de aflandige wind is het moeilijk te zien waar de drukgebieden zich voordoen. Ze racen daarom op baan F.

Beide boten hebben een goede start. INEOS begint op kop. Bij de eerste boei halen de Nieuw-Zeelanders ze weer in. Zoals te zien was in de eerdere wedstrijden zijn de kiwi’s beter in manoeuvres en varen de Britten daarom hun eigen koers met zoveel mogelijk rechte stukken.

Halverwege de race is het verschil bijna vijfhonderd meter. Het verschil in wind in op de baan is groot. Het loopt uiteen van zeven tot veertien knopen. De Nieuw-Zeelanders komen na de start als eerste op de juiste plek terecht en geven hun voorsprong, van uiteindelijk een kilometer, daarna niet meer weg. De stand is nu 5-2. INEOS Brittania maakt geen fouten maar heeft nog een kans.

Race 6: tweede winst voor INEOS Brittania

Na een aantal wissels van fietsers en zeilen gaat de zesde race van start. De wind is een klein beetje toegenomen. De Britten winnen ook de tweede start en weten zich te ontworstelen aan de druk en agressie van de Nieuw-Zeelanders. Ze gaan verrassend genoeg niet voor ze langs om vuile wind te geven maar varen hun rechtdoor hun eigen matchrace. Tijdens het ronden van de boei naar leg vijf komen de kiwi’s weer in het water, maar ze weten zich snel te herstellen. INEOS loopt nog steeds 200 meter voor.

In de zevende leg gaan de Britten in de aanval en recht voor de tegenstander overstag. Dit keer maken zij een dip en wordt de voorsprong kleiner. Nog maar minder dan honderd meter. De spanning is om te snijden. Het lukt met zeven seconden verschil. Het is weer een wedstrijd. De stand is nu 4-2. Vrijdag staan er weer twee races op het programma. Dan zit Annette Duetz naast Ayolt Kloosterboer voor commentaar bij de NOS.

Race 5 is live

Er zijn golven maar weinig wind. Moeilijke omstandigheden. Nieuw Zeeland heeft een touchdown voor de start. Ze gaan te strak door een gijp en komen in het water te liggen. Het lijkt voor de start al een lastig verhaal te worden. De Britten doen een dip-start en komen als eerste over de lijn. Na vier minuten vliegen de kiwi’s weer uit het water. Na de eerste leg ligt INEOS 1,5 kilometer voor maar, zeggen de NOS-commentatoren Ayolt Kloosterboer en Bjarne Bouwer, een ongeluk ligt in een klein hoekje.

INEOS Britania pakt voor het eerst een punt. De coaches zijn het erover eens dat ze de Nieuw-Zeelanders precies op het goede moment in wat vuile wind brachten en ze zo van de foils af hebben gekegeld. Op naar race zes. De stand is nu 4-1. Fietser uit de boot van de Nieuw-Zeelanders haalde de hoogste wattage. 1451.

Foto: NOS

Teams maken zich klaar voor dock-out

INEOS Brittania en Emirates Team New Zealand begeven zich naar het water. Om 11:57 en 12:10 gaan ze naar buiten. Er staat vandaag tussen 7 en 12 knopen wind uit het zuiden in Barcelona. De eerste race van vandaag begint om 14:10 en de tweede om 15:15. De kiwi’s starten als eerste over bakboord.

Hieronder zie je wie er vandaag in de boten zitten.


14 oktober 2024 16.00 uur

Opnieuw winst voor Emirates Team New Zealand: 4-0

Race 4 op maandag 14 oktober is beslecht in het voordeel van Emirates Team New Zealand. In het eerste deel van de race blijven de boten spannend dicht bij elkaar. In leg 3 wordt de afstand tussen de beide teams steeds groter. Het Britse team kwam op zo’n 400 meter achterstand binnen. Dit zorgt voor een voorsprong voor het Nieuw Zeelandse team van 4-0.

De teams hebben de rest van vandaag een vrije dag. Op woensdag 16 oktober zullen ze opnieuw de strijd met elkaar aangaan om 14:00. Race 5 en 6 zijn live te volgen via de website van de America’s Cup.

Wil je race 4 terugkijken? Bekijk dan de volledige race via het Youtube kanaal van de America’s Cup of de recap hieronder.


14 oktober 2024 13:30

Emirates Team New Zealand vergroot voorsprong naar 3-0

Tijdens race 3 van de Louis Vuitton 37th America’s Cup in Barcelona liet Emirates Team New Zealand gisteren opnieuw zijn sterke kant zien. Tijdens de pre-start dwongen ze een penalty af bij INEOS Britannia. Dit zorgde ervoor dat ze de wedstrijd begonnen met een voorsprong.

Vanaf dat punt hielden de Kiwi’s hun voorsprong vast wat ervoor zorgde dat ze de race wonnen met 52 seconden voorsprong. Gedurende de race liepen de teams redelijk gelijk op. INEOS Britannia vaarde ook met kaarsrechte lijnen en gelijke snelheden, maar de manouvres van het team uit Nieuw Zeeland waren te goed om ze in te halen.

De vierde race werd uitgesteld doordat de wind afzwakte. Dit zorgde ervoor dat Emirates Team New Zealand aan kop staat met 3-0. Maandag 14 oktober wordt de vierde race gevaren om 14:10.

Wil je alle hoogtepunten van race 3 bekijken? Bekijk dan de samenvatting in onderstaande video.



Tags: Last modified: 19 oktober 2024
Sluiten