Nieuws

DutchSail klaar voor Barcelona

De laatste update voor de definitieve selectie naar Barcelona gaat

18:15

Van Links naar rechts: Duetz, Lambriex, Offerman, Bouwer, Van Aanholt, Hameeteman, Usman, Moliakov, Van de Loosdrecht, Savelon. Foto: Dutchsail

JAJO Team DutchSail, dat meedoet aan de Youth America’s Cup en Women’s America’s Cup, staat op het punt om naar Barcelona te vertrekken. Voor ze gaan, vertellen de zeilers en coaches tijdens een persbijeenkomst in Muiden wat voor stappen ze de afgelopen tijd hebben gezet en hoe het toernooi er voor hen uit gaat zien.

Anderhalf jaar geleden was de Nederlandse aanmelding voor de twee onderdelen van de America’s Cup een feit. De geselecteerde zeilers trainen maandenlang in hun simulator, die een AC40 nabootst. Omdat er geen geld is voor een echte boot moeten ze het daarmee doen. De simulator staat dan ook ingepakt en klaar om meegenomen te worden naar Barcelona, voor de allerlaatste trainingen.

Aanwezig zijn de tien zeilers en drie coaches. Zij maakten vorige week de definitieve selectie bekend waar twee zeilers, die ook al lang in de simulator hadden getraind, afvielen. De vijf mannen en vrouwen die over zijn kunnen niet wachten om voor het eerst in een echte AC40 over het water te vliegen. De dames hebben het voordeel dat ze pas na de mannen zijn, dus ze hopen veel van hun races en ervaringen te leren voor hun eigen wedstrijden.

Barcelona

Hoofdcoach Pieter-Jan Postma vertelt dat het team een boot deelt met het Italiaanse team. In Barcelona kunnen de mannen vier dagen in de echte boot trainen voor ze aan de wedstrijden beginnen. Om dat te mogen doen, moesten ze slagen voor een test in de simulator en een aantal veiligheidsbeproevingen doen. Op trainingsdagen kunnen ze twee keer twee en een half uur zeilen omdat de accupakketten waarmee de foils worden bediend dan leeg zijn. Postma: “We hebben elke minuut daar nodig en gaan er alles uit halen. Ze moeten alleen wel oppassen voor botsingen want dan is het klaar. De boegspriet met windvaantje op de voorkant kost al 10.000 euro.”

Arianne van de Loosdrecht en Paul Hameeteman zijn de enige Nederlanders die een paar weken terug al in een echte AC40 hebben gezeten tijdens het terugslepen naar de haven. Van de Loosdrecht: “Het voelde heel vertrouwd. Alle knopjes zaten op dezelfde plek en het wordt heel gaaf als we voor het eerst in die boot zitten en hem meteen goed kunnen zeilen.”

AC40

In de AC40, een kleinere one-design versie van de AC75, zitten vier zeilers. Twee achter het stuur en twee trimmers. De boten gaan met bijna 50 knopen over het water. Anders dan bij het hoofdevenement zeilen de teams tijdens de Youth and Women’s Cup alle zes tegelijk in het wedstrijdveld. Er is dus een stuk meer te zien bij deze onderdelen.

Lees ook: Zo traint DutchSail voor de America’s cup in Barcelona

Last modified: 5 september 2024
Sluiten