Vanaf 1 april 2025 is er in het centrum van Amsterdam een uitstootvrije zone voor pleziervaart. Dat betekent: varen mag alleen nog op elektriciteit, waterstof of spierkracht. Hybride boten zijn welkom, zolang ze binnen de zone volledig uitstootvrij varen. Kun je straks nog de Staande Mast Route varen?
De nieuwe maatregel is in het leven geroepen omdat de stad schonere lucht, minder CO₂ en minder geluidsoverlast op het water wil. Over een kleine maand gaat deze maatregel gelden en daarom zetten we wat informatie voor je op een rijtje.
Vignetten
Het is goed om te weten dat er overgangsregelingen zijn voor watersporters die in bezit zijn van een vignet. Heb je een vignet vóór 1 april 2025 aangeschaft? Dan mag je nog even door.
- Binnenhavengeldvignet (BHG): Gekocht vóór 1 april 2025? Dan mag je tot 1 januari 2030 blijven varen, als je elk jaar betaalt.
- Doorvaartvignet: Gekocht vóór 1 april 2025? Dan mag je doorvaren tot 1 januari 2028. Een Doorvaartvignet kost € 43,- (tarief 2025) en is 3 kalenderjaren geldig.
- Nog geen vignet? Vraag er dan eentje aan. Koop vóór 1 april 2025 nog een vignet als je de komende jaren in de grachten wilt blijven varen.
Uitstootvrije zone
De uitstootvrije zone is het centrumgebied van Amsterdam, inclusief de Singelgracht. Op ‘t IJ kun je nog steeds varen zoals je gewend bent. De onderstaande doorgaande vaarroutes vallen buiten de uitstootvrije zone en daar mag je ook varen als je boot niet uitstootvrij is:
- Kostverlorenvaartroute: Westerkanaal – Singelgracht – Kattensloot – Kostverlorenvaart – Schinkel – Nieuwe Meer.
- Amstelroute: Oosterdok – Schippersgracht – Nieuwe Herengracht – Amstel
- De Westelijke Eilanden.
- De Oostelijke Eilanden en de Nieuwe Vaart.
- Het deel in de westelijke Singelgracht van Kattensloot tot Hugo de Grootgracht.
Hoe zit het met de Staande Mast Route?
De Staande Mast Route is een belangrijke doorgangsroute voor zeilers, die via de binnenstad van Amsterdam van het IJsselmeergebied naar het zuiden varen, of andersom. De nieuwe uitstootvrije zone kruist op sommige plekken de Staande Mast Route, vooral in de binnenstad. Dat betekent concreet:
- De Kostverlorenvaartroute (onderdeel van de Staande Mast Route) is voorlopig uitgezonderd van de uitstootvrije zone.
- Tot 1 januari 2028 kun je met een bestaand Doorvaartvignet (aangeschaft vóór 1 april 2025) nog doorvaren, ook al is je boot niet uitstootvrij.
- Vanaf 2030 mag je, zoals het er nu uitziet, alleen nog uitstootvrij door het centrum via de Staande Mast Route varen.
Omslagfoto: © Janus van den Eijnden/Stadsarchief Amsterdam
Tags: Amsterdam Last modified: 3 March 2025
Wat een warrig verhaal, gebracht op een toon alsof er een ernstige belemmering zit aan te komen: ” Tot 1 januari 2028 kun je met een bestaand Doorvaartvignet (aangeschaft vóór 1 april 2025) nog doorvaren, ook al is je boot niet uitstootvrij.” m.a.w. daarna heb je een probleem! Terwijl de staande mastenroute door Amsterdam gewoon nog in lengte van jaren toegankelijk blijft voor niet-uitstootvrije schepen. Tenslotte varen er ook regelmatig zandschepen door deze route en die zijn voorlopig ook nog niet uitstootvrij.
Er verandert dus helemaal niets behalve de betaalwijze.
1 April kikker in………
Heb je nou nog niet door hoe belachelijk je bezig bent ,300 km oostelijk schieten ze elkaar aan flarden met levensgevaarlijk uitstoot en wij maken ons onder de rook van schiphol druk over uitstoot van mijn plop bootje die naar Zeeland wil varen
In dit land van achterlijke en gestoorden is alles mogelijk
Ler
er eerst even lezen zou ik zo zeggen.
Leer eerst even lezen zou ik zo zeggen.
Tja. En de staandemastroute via Haarlem is voorlopig geblokkeerd door een onwillige brug.
Ergo: dan is er geen staandemastroute meer
Tja, stel je voor dat je moet gaan zeilen met je zeilboot.
Over zee nog wel. Da’s ook wat…
Beetje makkelijke redeneren. Staande mastroute is niet alleen handig bij slecht weer, maar hoort ook bij de Nederlandse zeilvaart traditie, waarin wel met zeilschepen door heel Nederland heen kunnen. Dat beleid van Amsterdam met eerst tolheffing in de vorm van een vignet en nu belemmering van doorvaart vind ik een hele slechte ontwikkeling.
Vind het ook een beetje warrig redactie. Wat staat er nu precies? Kostverlorenvaart – met alle respect- is toch ook geen centrum? En valt buiten het kaartje…. Misschien best aardig om er nig eens een artikel aan te wijden. 🙂
En dat op een paar kilometer afstand van Schiphol… Fijne prioriteitenstelling van de gemeente Amsterdam. Wat een windowdressing!
100% eens. Windowdressing van de groene deugridders in de gemeenteraad daar.
Pas op voor Musk
Het valt al een tijd op dat Zeilen een beetje de Telegraaf stijl hanteert in de berichtgeving over stremmingen en andere aankondigingen die ons vaarplezier kunnen/ zullen beïnvloeden.
Tja een concrete uitspraak of de kostverlorenvaartroute wel of niet onder al die verwarrende beschrijvingen valt of niet.
B.v. Kostverlorenvaartroute blijft tot nadere aankondiging open voor alle vormen van motorisch/mechanisch
aangedreven scheepvaart of in soortgelijke thermen uit het BPR.
Met vriendelijke groet
“Vanaf 2030 mag je, zoals het er nu uitziet, alleen nog uitstootvrij door het centrum via de Staande Mast Route varen”.
Wat staat hier nou precies? Dit is voor mij onduidelijk. Maar volgens mij gaat de gemeente Amsterdam helemaal niet over de doorvaart singelgracht, kattesloot en kostverlorenvaart. Daarnaast mogen ze ook helemaal geen liggeld heffen als je voor de brug ligt te wachten (Nieuwe Meer en Kostverloren vaart). M.a.w, volgens mij verandert er voor de gebruikers van die route (binnenvaart en pleziervaart) helemaal niks. En ik denk ook niet na 2030