Nieuws

America’s Cup begonnen: Hoe te volgen

10:46

Foto: Ivo Rovira/America's Cup

De afgelopen maanden hebben we kunnen zien hoe de snelheidskanonnen van de 37ste America’s Cup over het water bij Barcelona schieten. Vandaag is de tijd van trainingen en testen voorbij en gaat het uitgebreide wedstrijdprogramma van start. Lees hoe je de America’s Cup kunt volgen en welke onderdelen je niet mag missen.

Hoe te volgen

In Nederland heeft niemand de uitzendrechten voor de 37ste America’s Cup gekocht. Alle wedstrijden worden daarom gratis en live uitgezonden op het Youtubekanaal van de organisatie. De races beginnen standaard om 14.00 uur of later, afhankelijk van de wind. Er zijn ook elke dag updates te volgen op de socialmedia-kanalen van Team Dutchsail, dat meedoet aan de Youth America’s Cup en de Womens America’s Cup.

37e America's Cup

Preliminary regatta

Dit onderdeel begint op 22 augustus en duurt tot 25 augustes. Het zijn de eerste officiële races waarin de gloednieuwe AC75’s het tegen elkaar opnemen. Alle teams zeilen tegen elkaar in een-tegen-een wedstrijden. Er zijn elke dag vier races te zien. De winnaar krijgt de Barcelona Preliminary Regatta Trophy. Dit onderdeel is een opwarmertje voor het serieuze werk.

Louis Vuitton Cup

Begint op 29 augustus en duurt tot 7 oktober. Tijdens de Louis Vuitton Cup racen alle teams twee keer tegen elkaar in de AC75’s. De beste teams gaan door naar de finales, waarvan de winnaar het op mag nemen tegen Team Emirates New Zealand, in het hoofdevenement. Dit onderdeel is het eerste waar het spannend wordt en waar we zien wie er afvalt en wie er doorgaat.

Youth America’s Cup

Begint op 17 september en duurt tot 26 september. Om een jonger publiek aan te spreken en nieuwe generaties zeilers te betrekken is er voor de tweede keer een Youth America’s Cup. Twaalf teams, waaronder JAJO Team Dutchsail, nemen het in de eenheidsklasse AC40’s tegen elkaar op.

Womens America’s Cup

Begint op 5 oktober en duurt tot 13 oktober. Voor de allereerste keer in de geschiedenis is er een apart onderdeel voor vrouwen bij de America’s Cup. Ook deze twaalf teams nemen het in de AC40’s tegen elkaar op.

37ste America’s Cup

Begint op 12 oktober en duurt tot uiterlijk 27 oktober. Het hoofdevenement van de hele cyclus begint als laatste. Twee teams, waarvan Team Emirates New Zealand als verdediger al bekend is, racen maximaal dertien keer tegen elkaar. Degene die als eerste zeven punten heeft, wint de meest prestigieuze beker in de zeilsport.

Lees ook: Welke (bekende) zeilers komen namens DutchSail in actie in Barcelona?

Lees ook: Zo traint Dutchsail voor de America’s Cup in Barcelona

Last modified: 19 augustus 2024
Sluiten