Midden op de Stille Oceaan heeft de Nieuw-Zeelandse politie een partij cocaïne, ter waarde van 300 miljoen euro, uit het water gevist. De 81 pakketten drugs, met een gewicht van 3,2 ton, dobberden op een soort vlot rond in de oceaan. Vermoedelijk om later opgepikt te worden. Zo meldt NOS op woensdag 8 februari 2023. Ook drugssmokkel via zeilboten lijkt steeds meer voor te komen.
In een persconferentie noemde de Nieuw-Zeelandse politiechef Andrew Coster het “een van de grootste drugsvondsten ooit in Nieuw-Zeeland”. De hoeveelheid drugs was volgens hem genoeg om heel Australië een jaar lang van cocaïne te voorzien. Het zou voor zijn eigen land zelfs voor 30 jaar genoeg zijn. Gezien de omvang was de partij vermoedelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, en was die bedoeld voor de Australische markt.
Partij wordt vernietigd
Een schip van de Nieuw-Zeelandse marine brengt de cocaïne nu naar het vasteland. Daar zal de partij vernietigd worden. “Het lijdt geen twijfel dat dit een flinke financiële klap is voor de Zuid-Amerikaanse producenten van cocaïne”, aldus Coster. “En hoewel deze vondst hun activiteiten zal verstoren, moeten we blijven opletten. We weten hoe ver deze groepen gaan om uit het zicht te blijven van de autoriteiten.”
Er zijn geen mensen opgepakt in verband met de drugsvondst. De politie wilde niet toelichten hoe ze op de hoogte waren van de locatie van het vlot. Wel houdt de Nieuw-Zeelandse politie sinds afgelopen jaar extra nauwlettend verdachte boten en andere drijvende voorwerpen op zee in de gaten, samen met politieorganisaties in andere landen.
Drugssmokkel via zeilboten
Een meer voorkomende drugstransfer van Zuid- en Midden-Amerika naar Australië is via plezierjachten. Op jaarlijkse basis onderschept de politie minimaal één zeilboot op Frans-Polynesië. Dit eilandengroep doorbreekt namelijk de lange route van in totaal 8.000 nm. De meest recente onderschepping betrof een Zweeds jacht. Op 21 september 2022 werden twee Zweden in de haven van Papeete gearresteerd. Op de zeilboot is 423 kilo cocaïne gevonden, zo meldde het lokale nieuws van Tahiti.
Panamese gangsters
Bij de ondervraging van de twee mannen werden heel verschillende versies afgenomen. De booteigenaar beweerde het slachtoffer te zijn van chantage door Panamese gangsters die hem hadden gedwongen de drugs te vervoeren. De ingehuurde schipper daarentegen verzekerde dat hij absoluut niet wist dat er drugs aan boord was.
Echter, het verzamelde bewijsmateriaal ondermijnde de tegenstrijdige versies. Zo bleken de mannen elkaar pas in Panama te hebben ontmoet. Binnen 24 uur na het zetten van voet aan wal in Midden-Amerika nam de ingehuurde schipper contact met de eigenaar op. Een foto van de zeilboot met “tassen aan dek”, die dezelfde dag was gemaakt, was op de telefoon van de ingehuurde schipper gevonden.
De ingehuurde schipper
Gevraagd naar de redenen voor zijn bezoek aan Panama, legde de ingehuurde schipper uit dat hij op een boot van rijke Amerikanen zou werken, maar dat het schip uiteindelijk was verkocht. Nog altijd dromend van “de Stille Oceaan over te steken”, accepteerde hij vervolgens het voorstel van de Zweedse booteigenaar om zijn zeilboot naar Australië te vervoeren, waar hij zou deelnemen aan een regatta. De schipper zou de 379 cocaïnebroden niet hebben gezien, omdat de “caches buitengewoon goed gemaakt waren”.
De booteigenaar
De vijftigjarige booteigenaar, die een makelaarskantoor in Zweden runt, voerde aan dat hij gedwongen werd de drugs te vervoeren. Volgens zijn verklaringen had hij geslachtsgemeenschap met een Panamese, waarna hij door Zuid-Amerikaanse gangsters met de dood werd bedreigd. Omdat hij de geëiste geldsom van 100 duizend dollar niet kon betalen, zou hij ermee in hebben gestemd om cocaïne naar Australië te vervoeren.
Beide veroordeeld
De telefoonelementen, in het kader van het onderzoek verzameld, suggereerden dat de schipper hier weldegelijk kennis van had vernomen. De Officier van Justitie verklaart: “Hij beweert dat hij naar Panama is gekomen om op een boot van rijke Amerikaanse familie te werken. Op de dag van aankomst wordt op zijn telefoon een foto van de Zweedse zeilboot ontdekt en belt hij de eigenaar. Dit brengt me ertoe te concluderen dat hij naar dit land is gekomen om het Zweedse zeiljacht helpen over te varen en de drugs te vervoeren”.
In de overtuiging dat de ingehuurde schipper net zo betrokken was als de booteigenaar zijn beide mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar en een geldboete van zo´n 10 miljoen dollar.
Tekst: Greetje Tops
Omslagfoto: Politie Nieuw Zeeland