Nieuws

Containerschip ramt STS Leeuwin II: masten breken

Alle masten van het schip zijn afgebroken

14:00

 

In de haven van Fremantle, Australië, vond een ernstig incident plaats waarbij het iconische zeilschip STS Leeuwin II zwaar beschadigd raakte. Op vrijdag 30 augustus werd het grootste opleidingszeilschip van Australië, met een lengte van 55 meter, geplet door het 332 meter lange containerschip Maersk Shekou, dat onder Singaporese vlag vaart. Het containerschip Maersk Shekou botste door een onverwachte en krachtige windvlaag tegen Leeuwin II. Daardoor braken alle masten van het schip af.

Geplet door containerschip

Het incident gebeurde rond 6:15 uur ‘s ochtends, toen de Maersk Shekou de haven binnenkwam en werd verplaatst door de wind. De voorkant van het containerschip raakte de masten van Leeuwin II en een stuk zeil bleef aan de boeg hangen. Vervolgens werd het schip door de wind naar achteren geduwd, waarbij de achterkant van het containerschip schade veroorzaakte aan de kade en het dak van het Maritiem museum.

De Fremantle Port Authority geeft aan dat de romp van Leeuwin II, ondanks de verwoeste masten, nog intact is. “Het is een chaotische situatie, maar de romp lijkt niet door het schip zelf geraakt te zijn. Mogelijk is alleen de tuigage neergehaald,” zei Neil Stanbury van de Fremantle Port Authority tegen Perthnow.

Leeuwin Australië
Containerschp Maersk Shekou na de botsing

Overige schade en letsel

De aanvaring veroorzaakte niet alleen schade aan Leeuwin II.  Het achterschip van Maersk Shekou raakte ook het dak van het naastgelegen maritieme museum van Fremantle, dat daardoor lichte schade opliep.
 
De schade was niet alleen materieel. Twee bemanningsleden, die zich op het moment van de botsing aan boord van Leeuwin II waren, raakten gewond. Een van hen liep een gebroken arm op. De ander heeft lichte verwondingen. Beide mannen zijn naar het ziekenhuis gebracht en maken het goed. “We zijn blij dat ze relatief ongedeerd zijn,” vertelt Stanbury tegen de Perthnow.

Onderzoek naar het incident

Na het incident in Fremantle werd direct een onderzoek gestart naar de oorzaak. Weersomstandigheden lijken een rol te hebben gespeeld, maar dit moet nog worden bevestigd. Maersk Shekou ligt als voorzorgsmaatregel voor anker in de haven en wordt bewaakt door de waterpolitie. De berging van STS Leeuwin II is uitgesteld tot oktober. Ondertussen hoopt men dat Leeuwin II hersteld kan worden en dat het schip zijn rol als educatief zeilschip in Australië kan voortzetten, ondanks de enorme schade die het nu heeft opgelopen.

Lees ook: Column Anna: Haaienbaai

Last modified: 5 september 2024
Sluiten