Op 22 maart lanceerden negen commerciële zeilscholen een alternatief voor het CWO-diplomeringssysteem: het Nationaal Watersportdiploma (NWD). Het nieuwe diplomasysteem ontstond uit onvrede over de vertrouwde CWO-diploma’s. De CWO betreurt de afsplitsing. Wat is er dan precies mis met de CWO en hoe wil het NWD dit oplossen?
Nationaal Watersportdiploma
Wie als kind op zeilkamp ging, later bij een zeilschool leerde zeilen of als zeilinstructeur werkt, heeft ze waarschijnlijk: CWO’s, de Nederlandse zeildiploma’s. Negen commerciële vaarscholen zijn echter niet langer tevreden met de bekende diplomalijn en lanceerden het Nationaal Watersportdiploma. Het Watersportverbond accrediteert de instructeursopleidingen van de NWD-locaties, in ieder geval voor een jaar.
Inhoudelijk verschillen de NWD-diploma’s van die van het CWO. Zo werkt het NWD met vier verschillende niveaus, in plaats van drie. Bovendien worden de NWD-diploma’s uitgegeven per vaardiscipline en specifiek boottype. Verder past de opleiding zich met zogeheten modules aan aan de cursist en de vaaromstandigheden; zo kun je bijvoorbeeld nog steeds je diploma halen wanneer je niet de module ‘varen op golven’ of ‘manoeuvreren in een sluis’ kon uitvoeren.
Onvrede
“De CWO is in onze ogen een onbestuurbaar schip geworden en het lukt al vijf tot tien jaar niet om de broodnodige vernieuwingen door te voeren,” aldus Jeroen Wolthuis, voorzitter van het NWD. “Een praktisch voorbeeld is het doordacht digitaliseren van de diplomalijn en het adopteren van de kitesport en het foilen wat maar niet opgepakt werd. De CWO is een stichting met twee moedermaatschappijen met totaal verschillende belangen; het watersportverbond en de HISWA. Als vaarschool of vereniging kun je je slechts aansluiten; je hebt geen inspraak in de besluitvorming. Maar er zit bij ons wel heel veel sentimentele waarde bij de CWO en we hebben dan ook ons uiterste best gedaan om de veranderingen intern teweeg te brengen.”
Dat lukte echter niet, dus begonnen negen vaarscholen het NWD. “Het is belangrijk om te beseffen dat die negen goed zijn voor 40% van de jaarlijkse diploma-uitgifte bij commerciële vaarscholen; we hebben veruit de meeste opleiders. En dit gaat absoluut niet over dat wij macht willen, dat blijkt ook uit hoe wij de governance hebben ingericht [het NWD is een vereniging waarin de besluitvoering gebeurt in een ALV, red.]. We onderschrijven zelf ook dat het voor alle zeilers het fijnste zou als er één diplomamerk zou zijn – maar wel een moderner merk.”
Niet overzichtelijker
De CWO laat in een reactie weten dat het de keuze om een nieuw initiatief te starten betreurt: “We vinden het jammer dat dit is gebeurd en denken dat het niet nodig was geweest omdat vernieuwingen en updates ook binnen de CWO nagenoeg afgerond zijn en op korte termijn worden ingevoerd. Dat proces is gaande en laat veelbelovende plannen voor de nabije toekomst zien. Wij gaan daar als grote groep CWO locaties, meer dan 170 stuks, mee door.”
“Dat het Watersportverbond ook de kaderlijn van het NWD heeft erkend, maakt het er voor de consument niet overzichtelijker op. Desalniettemin wensen we ze veel succes en hopen in de toekomst weer gezamenlijk met elkaar te kunnen optrekken. Veiligheid en plezier op het water blijft bij iedereen de hoogste prioriteit.”
CWO of NWD?
Voor de CWO-zeiler is er geen reden voor paniek. Ga je namelijk zeilen bij een NWD-vaarschool, dan kun je gewoon je CWO’s meenemen; die zetten ze over naar een gelijkwaardig NWD. Andersom verschilt het per CWO-locatie hoe ze omgaan met je behaalde NWD-diploma’s, schrijft het NWD. Wel kan een NWD-diploma gemakkelijk terugvertaald worden naar de CWO-structuur.
Omslagfoto: © Zeilschool Neptunes
Last modified: 1 mei 2024
Te laat! Weer een onnodige versnippering .
Twee partijen die blijkbaar geen kans zien voor goede communicatie en de ontbrekende wil wellicht. Als de ene partij dominant is en blijft kan het niet goed gaan. Op elk gebied is hetzelfde gaande!! Botsende ego’s wellicht?
Kennelijk wordt een reformatie binnen dit watersport segment nodig geacht om je als zeilschool
beter te kunnen profileren. Heretikettering hebben we eerder gezien binnen de zeilscholen: van A diploma naar CWO 4 bijv. Van CWO 1 tm 4 naar NWD 1 tm 4. Hoe wordt de cursist er een betere zeiler van?
Complementairevraag lijkt me: hoe gaan vaarscholen succesvol om met het op peil houden van de eigen vaardigheid van instructeurs, in een omgeving van best groot verloop en korte jaarlijkse aanstellingen.
Ik snap het wel. CWO is als aftekenen van een takenboek. Er is weinig aandacht voor sport en spel. Wil je je kind echt leren zeilen, meldt ze aan bij een wedstrijdgroepje optimist, cadet, rs feva, splash.. dat is leuk en spannend het hele jaar door. En de kinderen die daaruit komen, kunnen alles zeilen.
Uiteindelijk zal het ook wel weer om geld zijn gegaan.
Maar, de stap van cwo 1 naar cwo2 is voor kinderen die optimist/ zwaardboot doen middels een weekje zeilschool te groot voor één week zeilschool, zeker als er gewoon plezier gemaakt mag worden. Kinderen na een leuke week naar huis sturen zonder een diploma is bijzonder ontmoedigend.
Kwalijk is wel dat in ieder geval 1 zeilschool deze stap heeft gezet nadat de kinderen waren ingeschreven. Dat is toch zojuist als een half volkoren bestellen en een halfje wit meekrijgen.
Vier in plaats van drie niveau’s betekent minimaal een week extra zeilkamp omzet voor de zeilscholen voordat het eindniveau is bereikt.
Het wordt er niet duidelijker op met een site watersportdiploma.nl van het CWO en de site nationaal watersportdiploma.nl van de negen commerciële vaarscholen.
Van die negen vaarscholen zijn er drie in eigendom bij de voorzitter van de nieuwe club….
Ik ben toevallig zeilinstructeur op een van de zeilscholen waar NWD is ingevoerd, en ik kan je vertellen dat dit echt niet om geld draait. Er is zelf een grote kans dat het mensen wegdrijft. Maar voor de cursist is het denk ik wel echt beter. Je behaalt de NWD’s sneller, dit zorg voor meer succesbeleving en een minder groot verschil tussen 2 en 3 hierdoor zijn groepjes cursisten beter op gelijk niveau.
mensen die knokken om hun jobje als oud te bewaren…
zelf 10 seizoenen instructie gegeven in 2 van de 3 toenmalige ANWB -zelscholen…
toen was er ook al die sfeer…zeilsport onwaardig…
Het Nationaal Watersportdiploma (NWD) is opgericht met als doel de kwaliteit en specificiteit van zeilinstructies te verbeteren. We introduceren vier competentieniveaus en specialisatie per boottype, om zo de leerervaring beter af te stemmen op de individuele behoeften en vaardigheden van zeilers.
De oprichting van het NWD volgde na uitvoerige discussies binnen het CWO-kader, waar de nodige veranderingen niet gerealiseerd konden worden. Ons doel is verbetering, niet verdeeldheid. We streven naar transparantie; de NWD is een vereniging en wij publiceren openlijk onze statuten, gedragscodes en binnenkort ook het huishoudelijk reglement en de inhoudelijke diplomalijnen. Onze technische systemen, waaronder de website, worden open-source ontwikkeld.
We zijn toegewijd aan voortdurende verbetering en staan open voor dialoog met alle belanghebbenden.
Zoals eerder gezegd. Extra niveaus en extra boottypes geeft meer zeilkampen en dus meer omzet. Het gaat alleen om de centen. Het CWO systeem is voldoende flexibel, maar je moet het wel willen zien.
Ik vind het een zure gedachte dat elke vernieuwing in de watersport direct wordt gezien als een manier om meer geld te verdienen. Het is precies dit soort cynisme dat vernieuwing binnen de sport vaak in de weg staat. Wat we nodig hebben, is juist een frisse blik op hoe we zeilen aantrekkelijker kunnen maken voor iedereen, met name voor jonge watersporters.
De nieuwe aanpak van het NWD lijkt mij een spannend experiment. Tot nu toe heb ik geen klachten gezien van consumenten die weggaan bij deze zeilscholen, wat suggereert dat de veranderingen welkom zijn. Hun online aanwezigheid is fris en modern, en het is bemoedigend om te zien dat er een groep enthousiastelingen energiek aan de slag is gegaan. Laten we afwachten en zien waar dit schip strandt.
Jarenlang les gegeven in kajuitzeilopleidingen. Mijn ervaring was dat de meeste cursisten het door de CWO vereiste aanvangsniveau niet hadden (onvoldoende zeilervaring) om de vervolgopleiding met een kajuitzeiljacht te kunnen volgen. De meeste cursisten verwachtten vooral een gezellig lang zeilweekeinde en een diploma na afloop. Dat laatste zat er eigenlijk niet in omdat cursisten van geen kanten de diplomalijn van het CWO doorlopen hadden (en dat hoeft wat mij betreft ook helemaal niet). We boden terugkomdagen aan, maar door gebrek aan focus verwaterden die meestal bij de cursisten. Door scherp verwachtingsmanagement bij aanvang van de cursus heb ik van veel tevreden cursisten afscheid mogen nemen na afloop van de cursus.
Met name door de hoge bijdrage die het CWO van zeilscholen vroeg (is er vast niet beter op geworden), de uiterst beperkte ondersteuning die het CWO bood (de facto kreeg de school wat papieren diplomaeisen en boekjes met zegeltjes) en de verwachtingen die door de diplomalijn werden gewekt waar de zeilscholen geen sturing in hadden was er een voortdurende mismatch tussen de verwachtingen van cursisten en de diplomaeisen. Het rendabel houden van een zeilschool is een hell of a job vanwege de noodzakelijke investeringen. Een hoge CWO-bijdrage kan gewoon niet uit.
Zeilscholen die zich specialiseerden in kajuitzeilopleidingen zijn al eerder uitgeweken naar de goedkopere RYA-opleidingslijn. Die heeft ook meer internationaal gewicht. Ik lees nu dat 9 scholen de koppen bij elkaar hebben gestoken. Ik kan het initiatief wel plaatsen. De uitgebreide diensten die het CWO propageert te leveren inclusief een duur pand en staf is niet op te brengen door de zeilscholen.
Het Engelse RYA-programma zit beter in elkaar en is wereldwijd erkend.
Neem daar een voorbeeld aan.
Dat geldt overigens voor cursist en instructeur, kan ik uit ervaring zeggen.