Nieuws

Commerciële vaarscholen breken met CWO en starten Nationaal Watersportdiploma

Uit onvrede over CWO

09:49

Nationaal Watersportdiploma CWO

Op 22 maart lanceerden negen commerciële zeilscholen een alternatief voor het CWO-diplomeringssysteem: het Nationaal Watersportdiploma (NWD). Het nieuwe diplomasysteem ontstond uit onvrede over de vertrouwde CWO-diploma’s. De CWO betreurt de afsplitsing. Wat is er dan precies mis met de CWO en hoe wil het NWD dit oplossen?

Nationaal Watersportdiploma

Wie als kind op zeilkamp ging, later bij een zeilschool leerde zeilen of als zeilinstructeur werkt, heeft ze waarschijnlijk: CWO’s, de Nederlandse zeildiploma’s. Negen commerciële vaarscholen zijn echter niet langer tevreden met de bekende diplomalijn en lanceerden het Nationaal Watersportdiploma. Het Watersportverbond accrediteert de instructeursopleidingen van de NWD-locaties, in ieder geval voor een jaar.

Inhoudelijk verschillen de NWD-diploma’s van die van het CWO. Zo werkt het NWD met vier verschillende niveaus, in plaats van drie. Bovendien worden de NWD-diploma’s uitgegeven per vaardiscipline en specifiek boottype. Verder past de opleiding zich met zogeheten modules aan aan de cursist en de vaaromstandigheden; zo kun je bijvoorbeeld nog steeds je diploma halen wanneer je niet de module ‘varen op golven’ of ‘manoeuvreren in een sluis’ kon uitvoeren.

Onvrede

“De CWO is in onze ogen een onbestuurbaar schip geworden en het lukt al vijf tot tien jaar niet om de broodnodige vernieuwingen door te voeren,” aldus Jeroen Wolthuis, voorzitter van het NWD. “Een praktisch voorbeeld is het doordacht digitaliseren van de diplomalijn en het adopteren van de kitesport en het foilen wat maar niet opgepakt werd. De CWO is een stichting met twee moedermaatschappijen met totaal verschillende belangen; het watersportverbond en de HISWA. Als vaarschool of vereniging kun je je slechts aansluiten; je hebt geen inspraak in de besluitvorming. Maar er zit bij ons wel heel veel sentimentele waarde bij de CWO en we hebben dan ook ons uiterste best gedaan om de veranderingen intern teweeg te brengen.”

Dat lukte echter niet, dus begonnen negen vaarscholen het NWD. “Het is belangrijk om te beseffen dat die negen goed zijn voor 40% van de jaarlijkse diploma-uitgifte bij commerciële vaarscholen; we hebben veruit de meeste opleiders. En dit gaat absoluut niet over dat wij macht willen, dat blijkt ook uit hoe wij de governance hebben ingericht [het NWD is een vereniging waarin de besluitvoering gebeurt in een ALV, red.]. We onderschrijven zelf ook dat het voor alle zeilers het fijnste zou als er één diplomamerk zou zijn – maar wel een moderner merk.”

Niet overzichtelijker

De CWO laat in een reactie weten dat het de keuze om een nieuw initiatief te starten betreurt: “We vinden het jammer dat dit is gebeurd en denken dat het niet nodig was geweest omdat vernieuwingen en updates ook binnen de CWO nagenoeg afgerond zijn en op korte termijn worden ingevoerd. Dat proces is gaande en laat veelbelovende plannen voor de nabije toekomst zien. Wij gaan daar als grote groep CWO locaties, meer dan 170 stuks, mee door.”

“Dat het Watersportverbond ook de kaderlijn van het NWD heeft erkend, maakt het er voor de consument niet overzichtelijker op. Desalniettemin wensen we ze veel succes en hopen in de toekomst weer gezamenlijk met elkaar te kunnen optrekken. Veiligheid en plezier op het water blijft bij iedereen de hoogste prioriteit.”

CWO of NWD?

Voor de CWO-zeiler is er geen reden voor paniek. Ga je namelijk zeilen bij een NWD-vaarschool, dan kun je gewoon je CWO’s meenemen; die zetten ze over naar een gelijkwaardig NWD. Andersom verschilt het per CWO-locatie hoe ze omgaan met je behaalde NWD-diploma’s, schrijft het NWD. Wel kan een NWD-diploma gemakkelijk terugvertaald worden naar de CWO-structuur.

Omslagfoto: © Zeilschool Neptunes

Last modified: 1 mei 2024
Sluiten