Nieuws

Bruggen bij Houtribsluizen niet meer geopend boven windkracht 6

De maatregel geldt vanaf 1 oktober

11:48

De bruggen over de Houtribsluizen in de Markerwaarddijk in Lelystad zullen boven windkracht 6 niet meer worden geopend voor de scheepvaart. Deze maatregel geldt vanaf 1 oktober en is nodig om te voorkomen dat het bewegingswerk van de bruggen te zwaar belast wordt. Dat wordt dus eventueel omvaren via Enkhuizen.

De nieuwe maatregel houdt in dat schepen die een brugopening nodig hebben, rekening moeten houden met mogelijke vertragingen of omleidingen. Hoge recreatievaart en chartervaart kunnen omvaren via het Naviduct in Enkhuizen. Rijkswaterstaat adviseert schippers om goed op de hoogte te blijven van de weersverwachtingen en waterstanden voor het passeren van de Houtribbruggen.

De beperking zal naar verwachting circa veertig dagen per jaar een deel van de dag hinder veroorzaken voor schepen die niet onder de vaste brug door kunnen. Een windkracht boven 6 Bft. die de hele dag aanhoudt, zal gemiddeld vier dagen per jaar voorkomen.

Voorbereiding van de vervanging van de Houtribbruggen

Uit controleberekeningen is gebleken dat zonder de nieuwe maatregel schade ontstaat in het verouderde bewegingswerk. De bruggen van de Houtribsluizen zijn inmiddels bijna vijftig jaar oud. Door de jaren heen zijn ze intensief belast door steeds meer en zwaarder verkeer. Ook openen de bruggen vaker en bij zwaardere omstandigheden dan bij de aanleg is bedacht. Rijkswaterstaat houdt de staat van de bruggen goed in de gaten met inspecties. Om schade aan de bruggen te voorkomen, kunnen in de toekomst nog verdere beperkingen nodig zijn.

Rijkswaterstaat is momenteel bezig met de voorbereiding van de vervanging van de Houtribbruggen. Dit gebeurt samen met de renovatie van de sluiskolken als onderdeel van een breder programma voor de vernieuwing en renovatie van de Nederlandse infrastructuur.

Omslagfoto: © Dominicus Johannes Bergsma/CC BY-SA 4.0

Last modified: 29 september 2024
Sluiten