Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel (39), die zegt te zijn weggepest van vuurtoren de Brandaris op Terschelling, heeft een boete van € 200 opgelegd gekregen voor smaad. In 2016 maakte Van Berkel een melding bij Rijkswaterstaat over pesterijen en seksuele intimidatie op de werkvloer en sinds die tijd is ze ziek thuis.
In 2018 en 2019 haalde ze op Twitter uit naar collega’s en schreef ze dat haar werkgever niet zou hebben opgetreden. Naar aanleiding hiervan klaagden negen personen haar aan voor uitlatingen op dit social media-kanaal.
Tweets
Op woensdag 22 januari deed de rechter in Leeuwarden uitspraak over bovenstaande kwestie. Volgens de advocaat van Van Berkel is er sprake van vrijheid van meningsuiting en waren veel tweets te algemeen. De rechter sprak Van Berkel in bijna alle gevallen vrij, maar bij een verdenking zag hij wel voldoende aanleiding voor een boete. Van Berkel zelf was niet aanwezig in de rechtszaal, want volgens haar advocaat kan zij dat psychisch niet aan.
Voice-overtekst
Daarnaast hielden collega’s haar verantwoordelijk voor teksten van een voice-over in het televisieprogramma EenVandaag. De advocaat vertelde dat Van Berkel hier geen invloed op had. Hiervoor eiste het Openbaar Ministerie een voorwaardelijke taakstraf van 100 uur.
Een eilandbewoner, die niks met het arbeidsconflict te maken heeft, moet een boete van € 500 betalen plus een schadevergoeding aan Van Berkel. Hij heeft haar zwart gemaakt op Twitter.
Omslagfoto: jhellingman/CC BY-SA 3.0
Tags: Brandaris, Leeuwarden, Nicolette van Berkel, Terschelling, Vuurtorenwachter Last modified: 23 januari 2020
Dit is geen onderwerp voor Zeilen, het gaat immers niet over zeilsport.
Heb respect voor de privacy van alle betrokkenen.
wat een onzin dit gaat zeker over zeilen, of denk je het te kunnen op enkel je navigatie
Onzinnige reactie
Het gaat bij hem zeker over luchtfietsen ?
Ik ben het eens met Kees. Dit hoort niet bij de essentie van de zeilsport thuis. We beginnen er toch ook niet over dat Liesbeth geen havenmeester meer is op Terschelling?
Wat, is Liesbeth geen havenmeester meer.
Hier moet een actiegroep voor worden opgericht.
Heel veel zeilers kennen Nicolette, een fijne stem in de nacht bij storm en ontij. In tegenstelling tot veel van haar voormalige collega’s wist zij hoe lastig het binnenlopen van het zeegat kan zijn voor een zeiljacht. Het arbeidsconflict is inderdaad geen ‘zeilnieuws’, maar wel nieuws dat ons zeilers raakt.