Nieuws

Binnen een paar seconden je mast kwijt

Ontmast op de Noordzee

11:11

Tijdens een oversteek van Eastbourne naar Stellendam verliezen Victor Dreissen en Ton Holdert hun mast. Hun Everson 33 blijft redelijk ongeschonden. De vrienden blijken in een noodsituatie adequaat te handelen. “We zeiden tegen elkaar: er valt niets meer te redden, de boel moet zo snel mogelijk overboord.” Lees het verhaal in Zeilen editie 07/2024.


Het is 31 mei 2023. Dat het niet comfortabel gaat worden, op de terugtocht van Eastbourne naar Stellendam, daar houden Victor Dreissen en Ton Holdert rekening mee. Er staat een noordoostenwind vijf tot zeven. Vlagen acht wellicht. Dat betekent een aandewindse koers met flinke golven. Maar ach, de mannen hebben wel voor hetere vuren gestaan. En de boot is tiptop in orde. Dus varen ze met een gerust hart de haven uit, ’s ochtends iets voor negenen. Ze hebben drie riffen in het zeil gezet en een klein fokje gehesen.

Eenmaal op zee gaat Ton, die nooit last heeft van zeeziekte, binnen een boekje lezen. Victor zet de Windpilot stuurinrichting aan. De boot ligt op één oor en het water staat in het gangboord. Een knoop of vijf gaan ze. Victor wil net naar binnen gaan om thee te zetten als hij plots de mast aan bakboordzijde overboord ziet vallen.
Binnen een paar seconden ligt het hele zooitje – mast plus zeilen, lijnen, voor­ en achterstag – in het water. Victor: “Ik hoorde geen knal, niks. De mast ging gewoon. Ik dacht: dit gebeurt toch alleen in YouTube­ filmpjes?” Victor doet het luik open en roept naar Ton: “Ontmast, geen geintje!”

Zeilvrienden

Ton en Victor zeilen al samen sinds de vierde klas basisschool. De jongens groeien op in Brielle. Victor: “We kennen elke centimeter van het Brielse Meer. Toen we wat ouder waren, gingen we zeilen op het Haringvliet. We verlegden steeds onze grenzen. Onze eerste oversteek naar Engeland voelde als een overwinning.” De vrienden dromen van een oceaanoversteek. In 1995 krijgt Victor van Ton het boek Kustnavigatie met daarin de notitie: ‘Voor Victor. Voor als het er ooit van komt. Dat ik je niet zal verwaarlozen als vriend.’

Zeilen 07/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Tags: Last modified: 9 juli 2024
Sluiten