Spiegelretourschip Batavia hoeft wellicht niet voor de tweede keer ten onder te gaan. In de plannen voor de verbouwing van het museum Batavialand, waar de replica onderdeel van uitmaakt, is het aan land zetten van het schip opgenomen. Het bijna 40 jaar oude schip heeft al jaren te lijden van zowel achterstallig onderhoud als van de onvermoeibare elementen. Staat het eenmaal op de kant, dan wordt onderhoud en conservering van het schip veel eenvoudiger.
De plannen spreken van 2026. Hoe het 65 meter lange en 700 ton zware schip moet worden verplaatst, is nog niet duidelijk.
Last modified: 4 March 2025
In Oslo hebben ze een mooi museumgebouw waar de FRAM mooi droog in staat. Zoiets zo ook voor de Batavia moeten kunnen.. kompleet in een beschermde ruimte dan blijft het schip voor het nageslacht behouden
Ik werk bij get batavia schip ik onderhuot de werf aan de gebouwen en deur als wat ge schilder moet woorden en bij zijn heel blij dat het schip nu aan land komt er is zoenzo nog veel werk aan de werf te doen
is een heel goed plan
als cuttyshark in gb.kunstwater op zij kant
Ben het helemaal met dhr. Van Kuijk eens. Hoe moeilijk kan het zijn….
Als de heer Vos was gebleven was het nooit zo ver gekomen . Heel erg dit.
Droogdok bouwen, de Batavia er in varen, dok leeg pompen, klus geklaard en de Batavia kan onderhoud te krijgen.
Bezichtiging in het dok kan gewoon doorgaan, zonder dat het onderhoud moet worden onderbroken.
Hoe moeilijk kan het zijn.
Ook bouw en onderhoud van schepen hoort bij onze maritieme geschiedenis!!
Juist ja !!
Ben het helemaal met dhr. Van Kuijk eens. Hoe moeilijk kan het zijn….
Goed plan!
Als kleine jongen werd ik a door mijn ouders meegenomen naar een verlaten winderig weiland in Lelystad waar een of andere zonderling een replica van een VOC-schip aan het bouwen was. Een kiel en de spanten van de spiegel, was het toen. De hele ontwikkeling meegemaakt tot wat het nu is. Het was een regulier uitje. Mijn vader was met een groep Chinese gasten van het bedrijf waar hij werkte ooit nog de miljoenste bezoeker. Dat was in de jaren ‘90.
Ze hadden het levensverhaal van de Batavia moeten verfilmen. Het omvat alle elementen van een goede thriller. Niemand heeft daarin willen investeren. Jammer.
het punt is , dat die schepen nooit voor de eeuwigheid gebouwd werden.. ze waren ruim voor het rotten al vergaan of kapot geschoten .
de replica is zijn levensduur gewoon voorbij
in tegenstelling tot het tijdperk waar hij uit komt , is het in de huidige tijd financieel bijna niet te doen om zo’n ding te onderhouden.
nóg erger is een houten schip op zoet water , dat versnelt het vergaan van het hout behoorlijk. een schip moet varen , lang stilliggen worden schepen niet beter van.
Jammer. Zoet water is inderdaad funest. In zout water liggen zou veel beter zijn voor de levensduur. Dek spoelen met zout water helpt het droge deel te behouden.
Ik vind het toch vreemd dat er in Nederland blijkbaar geen plek is voor onze eigen history
Ook het stoppen van de bouw van het andere schip op de bataviawerf is een aderlating voor Nederland
Ook omdat daar een zeer goede leerplek was voor toekomstige vakmensen
Waar nu een enorm tekort aan is
Nederland heeft een enorm rijke geschiedenis met de scheepvaart
Daar zouden veel meer films van gemaakt kunnen worden
In Hellevoetsluis is een 17eeuws dok kan die zo in
Blijft een kwestie van geld. Om het schip van de Ruyter af te bouwen was destijds al zeven miljoen aan hout voor nodig
Scheepsbouw meester Willem Vos heeft het verdient dat zijn werk wat meer respect krijgt. Wanneer worden ze in Den Haag eens wakker!! en komt er een overdekt museum .
Triest …
Wel naar Mars reizen, maar geen historie kunnen varen, sparen of bewaren