Nieuws

Algen zorgen voor minder fonteinkruid dan vorig jaar

Algen, nieuwe betonning en waterplanten AI

14:05

Het is een welbekend probleem: de groei van het fonteinkruid in de randmeren, het IJmeer, Markermeer en Gouwzee. De waterplant steekt in de zomermaanden de kop op en kan voor veel hinder zorgen als je er dwars doorheen vaart. Ten opzichte van vorig jaar zijn er een aantal (positieve) ontwikkelingen te benoemen rondom het fonteinkruid.

Met een gedegen voorbereiding kun je probleemloos rondvaren in de gebieden waar de waterplant woekert. Zo vind je in de speciaal ontwikkelde web app Waterplanten.nu waarnemingen van fonteinkruid die vanuit de lucht zijn gedaan. Elke nacht wordt de app bijgewerkt, dus het beeld dat je van het vaargebied krijgt is erg actueel. Je kunt ook bekijken wanneer en waar is gemaaid. De ontwikkelaars zijn bezig met een functie in de app waarin iedereen, dus ook de watersporters zelf, melding kan maken van waar de waterplant is gesignaleerd.

Algen belemmeren groei van het fonteinkruid

Er is positief nieuws te melden, want de groei van de waterplant is in de randmeren en op het Markermeer minder dan vorig jaar. “Dat komt hoogstwaarschijnlijk door algengroei,” zegt Chris de Graaff van Techmaps, de ontwikkelaar van Waterplanten.nu. “Dat zien we ook terug in onze satellietopnamen, de groene zweem die je ziet zijn algen. Die opnames hebben we gemaakt op een windstille dag, dus toen was de algengroei heel goed in beeld te krijgen. Afgelopen winter heeft het veel geregend, waardoor meer voedingstoffen in het water stromen. De algen hebben daar waarschijnlijk van geprofiteerd. Algen zorgen ervoor dat het water bruin en troebeler wordt en daardoor komt er minder licht naar de bodem. Dat belemmert de groei van het fonteinkruid. Daarnaast kunnen ook andere factoren nog een mogelijke rol spelen. We hebben natuurlijk ook te maken gehad met relatief weinig zon.”

© Kees Kooijman

Nieuwe betonning op het Markermeer

Verder is er begin mei door Rijkswaterstaat nieuwe betonning aangelegd op het Markermeer (van Edam richting Hoorn). Tussen de gele tonnen Sport-G en Sport-H ligt nu een boeienlijn, om het gebied met relatief veel fonteinkruid af te kaderen. Ten oosten van de boeienlijn is het “risico op waterplanten gering” aldus het Watersportverbond. Links van de lijn is het risico op overlast door fonteinkruid groot. De keuze voor de locatie van de boeien is gebaseerd op metingen en observaties van de afgelopen jaren. In de kaarten van het Markermeer staan de boeien nog niet aangegeven.

© Screenshot Waterplanten.nu

Waterplanten AI

Chris voegt nog toe: “We zijn Waterplanten.nu de laatste tijd een beetje aan het rebranden, onze totale oplossing heet nu Waterplanten.nu. Dat is inclusief monitoring en de apps voor waterbeheerders, een navigatie app voor de maaiers en eentje voor waterrecreanten. Daarnaast hebben we de afgelopen tijd geïnvesteerd in de ontwikkeling van Waterplanten.nu AI. Deze AI detecteert waterplanten in satellietafbeeldingen door heel Nederland. Via AI kunnen we de waterplanten detecteren en eea automatiseren. Hiermee spelen we alvast in op de toekomst.”

Omslagfoto en foto: © Waterplanten.nu

Tags: Last modified: 3 juli 2024
Sluiten