Nieuws

Actuele stremmingen Staande Mastroute

Route deze zomer deels onbruikbaar

10:53

Actuele stremmingen Staande Mastroute

De Staande Mastroute is deze zomer op een aantal plekken gestremd. Via de route dwars door Nederland kun je binnendoor, dus zonder de Noordzee op te moeten, met staande mast van de Delta naar Delfzijl. Tenminste, als alle 20 sluizen en 86 beweegbare bruggen waar de route langs voert bediend worden. Maar dat laatste is momenteel helaas niet het geval.

Visserbrug Groningen gestremd

De Visserbrug in de Groningse binnenstad is sinds 13 juni tot nader order gestremd vanwege een technische storing, meldt Rijkswaterstaat. Bediening is niet mogelijk, onderdoorvaart is mogelijk tot ca 1,60 meter. Scheepvaart wordt omgeleid via het Van Starkenborghkanaal en de Oostersluis, maar staande masten en hogere scheepvaart hebben nu geen andere keus dan via Waddenzee/Noordzee om te varen.

Volgende week wordt het brugdek in zijn geheel verwijderd en op 5, 6 en 7 juli is het weer even mogelijk gebruik te maken van de Staande Mastroute door de stad Groningen, aldus Rijkswaterstaat. “Op 8 juli hopen we er een noodbrug voor fietsers in te kunnen leggen, die dan ook gewoon open moet kunnen voor de scheepvaart,” meldt de havendienst aan RTV Noord. “We gaan kijken of dat lukt. Reparatie van de oude brug gaat waarschijnlijk wel een poos duren.” Als de noodbrug er komt, is die hopelijk wel weer te bedienen voor de hogere scheepvaart. Houd vaarweginformatie de komende tijd dus goed in de gaten als je richting het noorden wilt.

Actuele stremmingen Staande Mastroute

Gouwespoorbrug Alphen aan den Rijn

In de tweede helft van augustus, eveneens midden in het zeilseizoen, is er ook een flinke beperking in de Staande Mastroute tussen Zeeland en het IJsselmeergebied. Door geplande werkzaamheden is de Gouwespoorbrug bij Alphen aan den Rijn namelijk van 13 tot en met 21 augustus gestremd.

Schipholbrug en Spaarnespoorbrug

De Schipholbrug wordt het hele jaar niet bediend, dus van Zeeland naar het IJsselmeer of omgekeerd moet je via Haarlem. Let op als je dit eind augustus van plan bent: de Spaarnespoorbrug wordt namelijk niet bediend tussen vrijdag 23 augustus 07.00 tot maandag 26 augustus 06.00 uur. De twee reguliere openingen van 06.19 en 06.49 uur blijven vrijdagochtend 23 augustus beschikbaar.

De actuele bedieningstijden en informatie over stremmingen van alle bruggen en sluizen vind je op vaarweginformatie.nl. Ook op Nautin staat een handig overzicht.


De 75 mooiste vaarplekjes van Nederland – €19,99
In dit boek delen watersporters wat hun favoriete vaarplekjes zijn. Voor de mooiste ankerplekken, havens en steigers hoef je immers niet ver te reizen. Dit prachtige vaarboek brengt al deze mooie havens, sluizen, ankerplekken en steigers in kaart, aangevuld met fotografie – zodat je direct kunt zien hoeveel mooie vaarplekken Nederland heeft.

Bestel hier


Lees ook: Brug of sluis op de route? Check vooraf op mogelijke stremmingen

Beeld: Marit Verbeek

Last modified: 27 juni 2024
Sluiten