Nieuws

Accijnsverlaging? Niet bij de pomp aan het water

Watersporters komen er bekaaid van af

10:23

Let op: dit artikel werd gepubliceerd op 1 april.

De afgelopen weken werd er opvallend weinig getankt bij tankstations in jachthavens. Bootbezitters wachtten de accijnsverlaging af, die door het kabinet was aangekondigd om de hoge energieprijzen te dempen. Maar helaas: de maatregel blijkt niet te gelden voor pompstations aan het water.

Volgens de brancheorganisatie Nautische Brandstof Leveranciers (NBL) komt dit nieuws als een mokerslag voor bootbezitters en jachthaveneigenaren. “Watersporters, waarvan vele slecht ter been, zullen met jerrycans naar pompstations aan de weg moeten. Bovendien is het oneerlijke concurrentie waardoor pompstations aan het water nog wel eens kopje onder zouden kunnen gaan,” laat een woordvoerder van de NBL weten.

Sterkste schouders zwaarste lasten

De beslissing om accijnsverlaging op brandstoffen alleen voor wegverkeer te laten gelden is het gevolg van een motie die gisteren in allerijl door de Tweede Kamer werd aangenomen. De motie, ingediend door fractievoorzitter Jesse Klaver, werd vannacht aan het kabinet voorgelegd, dat de accijnsstagnatie voor booteigenaren ongeëvenaard daadkrachtig doorvoerde.

Klaver: “Booteigenaren verdienen gemiddeld tweeënhalf keer modaal. Bovendien bezit 82,6 % van alle miljonairs in Nederlands een jacht. In het kader van de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten is het verstandig om deze doelgroep niet te voorzien van een door de overheid gesponsord appeltje voor de dorst.”

Watersporters woedend

Gerard Rijtsema uit Raalte was er vanochtend als de kippen bij om flink te bunkeren: “Ik heb een dorstige motorsailor, dus heb ik de afgelopen weken even gewacht met tanken. Elf cent accijnsverlaging scheelt nogal wat op 2000 liter diesel. Maar de hoge piefen in Den Haag dachten er weer eens anders over. Zoals altijd is de hardwerkende booteigenaar de dupe.”

Rijtsema is inmiddels in gesprek met leden van de Farmers Defense Force, die de beschikking hebben over diepladers en het Malieveld kennen als hun broekzak. “Het idee is om met onze jachten op trailers het land plat te leggen.”

Watersportverbond verrast

Het Watersportverbond, dat normaal gesproken hartstochtelijk de belangen van watersporters verdedigt, lijkt te zijn verrast door de plotselinge daadkracht van de overheid. “We zijn gewend dat wetswijzigingen die betrekking hebben tot de watersport velen jaren in beslag nemen. Zo zijn we al sinds de jaren tachtig op de hoogte van de komst van de vuilwatertankverzegeling,” zegt Helma Lobby van het Verbond.

“Bij het Ministerie gaan we pleiten voor een overgangstermijn. Daar hebben we veel ervaring mee. Ook kijken we naar werkbare alternatieven voor fossiele brandstoffen aan boord van plezierjachten. Tegenwoordig zijn er kernreactoren op de markt ter grootte van een kliko. Bij ieder jacht groter dan vijftien meter is dat een werkbaar alternatief voor diesel,” aldus Lobby.

Tags: Last modified: 4 april 2022
Sluiten