Nieuws

AC update: jeugd DutchSail uitgeschakeld en finales Louis Vuitton Cup

De Nederlandse jeugdzeilers vallen af in de fleetraces

10:37

Foto: America's Cup

Er gebeurde weer veel deze week in Barcelona. Het jeugdteam van JAJO Team DutchSail kwam eindelijk in actie in acht spannende fleetraces. Terwijl er van de grote AC75’s nog maar twee teams over zijn die meedoen voor een plek in de 37ste America’s Cup. Luna Rossa Prada Pirelli en INEOS Brittania nemen het maximaal dertien keer tegen elkaar op.

Dutchsail

Na slechts vier dagen in de AC40 te hebben gevaren namen vier zeilers plaats in de raceboten voor de wedstrijd. De eerste race is er alleen weinig wind en lukt het de mannen niet om op tijd over de startlijn te komen. Niet het begin waar ze op hadden gehoopt. Daarna zeilen ze drie goede races maar in de vijfde race zit het weer tegen. De boot heeft een mankement en ze krijgen een instruction not to race. Het levert wel vier punten op omdat ze er niks aan konden doen. Ze moeten minstens als derde eindigen, na acht races, om door te gaan. Uiteindelijk worden ze vijfde. Zweden wordt eerste. Zij waren het enige team dat in de voorbereiding zelf een AC40 tot hun beschikking had.

Foto: America’s Cup

5 oktober begint het toernooi voor vrouwen. Zij zeilen tegen teams van dezelfde landen als de jeugd.

Louis Vuitton Cup

In de aanloop naar het hoofdevenement zijn er al drie teams afgevallen. Als eerste moest Team Orient Express het strijdtoneel verlaten. Daarna volgden Alinghi Red Bull en American Magic. Dat laat Luna Rossa Prada Pirelli en INEOS Brittania over. De eerste die zeven keer van de ander weet te winnen gaat tegen Emirates Team New Zealand strijden voor de auld mug.

Foto: America’s Cup

In de dubbele Round Robbins wisten de teams allebei van elkaar te winnen. De schippers verwachten een gelijke strijd, beide landen wisten de America’s Cup nog nooit te winnen.

Louis Vuitton Cup Final, Press Conference Foto: America’s Cup

Lees ook: DutchSail klaar voor Barcelona

Last modified: 26 september 2024
Sluiten