Nieuws

11 praktische tips voor een soepele tewaterlating

Kun jij alles afvinken?

17:16

Na de winterslaap is het tijd om weer volop van het water te genieten. In veel havens gaan binnenkort de boten te water, wat bij menig schipper voor een glimlach zorgt. Hier zijn 11 tips voor een zorgeloze tewaterlating.

  1. Hijspunten checken – Zorg dat de hijsbanden op de juiste plekken zitten om schade te voorkomen. Raadpleeg de handleiding of bekijk de markeringen op de romp. De hijsbanden moeten op sterkte punten van de romp worden geplaatst – zoals ter hoogte van de schotten – en natuurlijk geen druk uitoefenen op de saildrive, schroefas of het logwieltje.
  2. Landvasten en stootwillen klaarleggen – Zorg voor controle bij het afmeren.
  3. Accu’s aansluiten – Controleer of de startaccu’s zijn aangesloten en klaar voor gebruik.
  4. Elektrische systemen checken – Zijn alle pompen, lichten en navigatie-instrumenten in orde?
  5. Zekeringen en schakelaars nalopen – Check of alles correct functioneert, zodat je eventuele problemen op het water voor bent.
  6. Lenspompen testen – Controleer of zowel automatische als handmatige pompen werken en maak de filters schoon.
  7. Afsluiters controleren – Open en sluit de afsluiters meerdere keren om te controleren of ze soepel werken. Controleer metalen doorvoeren op corrosie, ontzinking bij messing doorvoeren en kalkafzetting – die kan leiden tot verstopping. Zodra de boot in het water ligt, controleer je of er geen lekkages zijn.
  8. Aandrijving controleren –
    Saildrive: Inspecteer de rubbermanchet op scheurtjes en vervang indien nodig. Houd er rekening mee dat dit best wel een klus is. Houd ook de fabrieksvoorschriften bij de hand.
    Schroefas: Controleer de waterkering (pakking of vetkoord) op lekkage. Dit kun je pas doen als de boot in het water ligt en de schroefasdoorvoer zich onder de waterlijn bevindt.
    Buitenboordmotor: Controleer onder andere de bevestiging, de staartstukolie, filter en brandstoftoevoer. Je leest hier nog veel meer over buitenboordmotoronderhoud.
    Dieselmotor: Tap de waterafscheider af om te checken op water in de brandstof.
    Bekijk ook of je voldoende brandstof in de tank hebt.
  9. Terminals en spanners controleren op splitpennen of andere borging.
  10. Motor starten en testen – Start de motor zodra de boot in het water ligt en controleer of er koelwater uit de uitlaat komt.
  11. Drinkwatersysteem doorspoelen – Voorkom bacteriegroei door het systeem goed door te spoelen.
  12. Extra tip, zodat je écht niets meer aan het toeval overlaat…
    Veiligheidsmiddelen nalopen – Controleer of brandblussers, reddingsvesten, de EHBO-koffer en noodsignalen compleet en up-to-date zijn.

Hopelijk kun je alles afvinken en zonder zorgen genieten van een fantastisch vaarseizoen.

Omslagfoto: © Suzanne Kuijer

Tags: Last modified: 31 March 2025
Sluiten