Veel kan nu even niet meer ten tijde van de coronacrisis, maar gelukkig kan er ook nog veel wel! Er zijn genoeg dingen die we als zeilers ook vanuit huis kunnen doen. De afgelopen vier weken schreven we ook liveblogs met tips erin wat betreft #thuiszeilen. Deze week voorzien we je weer van nieuwe suggesties. Heb jij tips voor zeilers thuis? Laat het ons weten, dan plaatsen we jullie ideeën in dit artikel erbij.
Liveblog #thuiszeilen week 1
Liveblog #thuiszeilen week 2
Liveblog #thuiszeilen week 3
Liveblog #thuiszeilen week 4
Land + wieltjes + een Optimist!
In quarantaine op Hawaii
De bemanning van de Dappere Dodo ligt in quarantaine op Hawaii. Vanaf 21 april posten zij twee weken lang een (komische) video online, zodat wij ons thuis niet hoeven te vervelen. Hieronder kun je hun eerste YouTube-video bekijken.
Persconferentie van het kabinet
Dinsdagavond 21 april om 19:00 uur wordt er wederom en persconferentie gehouden. Hoe gaat de wereld eruitzien na 28 april? Worden bepaalde regels versoepeld? Misschien kunnen binnenkort minder ‘thuiszeilen’ en weer meer echt eropuit trekken…
Instagramfoto’s van tallships
Gaat SAIL wel of niet door? Dat is een vraag waarop heel veel mensen een antwoord willen. Eerder schreef de organisatie op de eigen site dat zij uiterlijk tot half mei de tijd hebben om een besluit te nemen. Recentelijk vroeg Zeilen aan een woordvoerder of er al meer bekend was, maar hij vertelde dat we nog even moeten afwachten. We hebben in elk geval twee Instagramprofielen gevonden waarop je prachtige foto’s van tallships ziet.
Cursus op zelfstandig en veilig zee op te gaan
Om je een handje te helpen om deze dagen nuttig door te brengen heeft Zeezeilschool Scheveningen het extra makkelijk gemaakt om hun online theoriecursussen te volgen. Veiligheid hangt nauw samen met kennis van de regels, navigatie, passageplanning en weersvoorspellingen. Wanneer je zelfstandig (en veilig) de zee op wilt, dan dient je kennis van deze theorie goed op orde te zijn. Daarom hebben ze Engelstalige theoriecursussen online gezet. Deze cursussen leren je alles wat je nodig hebt tot en met het niveau van Yachtmaster wat gelijk is aan het niveau van de Theoretische Kustnavigatie. Je hebt hiermee een nuttige bezigheid én je bent daarnaast straks extra goed voorbereid om weer de zee op te gaan. De lessen zijn individueel, in eigen tempo en op ieder gewenst moment te volgen. Klik hier voor meer informatie.
Zeilen gratis digitaal lezen
Lees Zeilen tot 28 april gratis digitaal! Het laatste half jaar kun je kosteloos inzien. Klik hier om het stappenplan te volgen. Wij wensen je alvast veel leesplezier!
E-seminar over trim
Woensdagavond 22 april om 20:00 uur geeft Arianne van de Loosdrecht een e-seminar over trim. Ze vertelt meer over de basisprincipes. Hoe zorg je ervoor dat jouw boot zo hard mogelijk gaat, hoe verplaats je de bolling in je zeil, wat verander je aan de trim in bepaalde condities en wat maakt een boot loef- of lijgierig? Dit en meer wordt behandeld tijdens de lezing over zeil- en boottrim. De e-seminars zijn een initiatief van de Team Heiner Talents. Op deze manier zorgen zij ervoor dat andere zeilers die vanwege het coronavirus thuiszitten een leuke en informatieve avond hebben. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.
Archief fotograaf Jesus Renedo
Wil je galerijen met mooie zeilfoto’s bekijken? Snor dan eens rond op de site van Spaanse fotograaf Jesus Renedo. Je vind op zijn website de mooiste shots die hij van 2008 t/m 2019 heeft gemaakt. In 2018 vind je prachtige foto’s die de OBR heeft geschoten tijdens de Volvo Ocean Race. Helaas is de galerij van 2020 nog akelig leeg, maar hopelijk komt daar snel verandering in. Klik hier om naar het archief te gaan.
Interview: Backpackers zeilen zonder ervaring terug vanuit Australië
Jordy van der Voort (29) en Daniel Wiessing (23) zijn in deze lastige coronatijd ‘verzeild’ geraakt in Australië. Het plan is dat de twee backpackers terugkeren per boot. Deze jongens, die de laatste tijd geregeld in het nieuws zijn gekomen, heeft Zeilen gesproken. De heren hebben duizenden mijlen voor de boeg, maar geen van de twee heeft zeilervaring op de oceaan, Jordy heeft de boot gekocht zonder deze vooraf te hebben gezien en Daniel was een dag in Australië toen alles in lockdown ging. Klik hier om het hele interview te lezen.
Met een kip de wereld rond
Fransman Guirec Soudée heeft ruim drie jaar rond de wereld gezeild met Monique, zijn kip. Er is ook een boek over hun bijzondere reis verschenen. Een mooi voorbeeld van de liefde tussen mens en dier. De avonturen zijn zowel ongelooflijk als hartverwarmend. Guirec en Monique hebben elkaar in 2013 op de Canarische Eilanden ontmoet. Het was liefde op het eerste gezicht. Guirec kreeg het idee om Monique mee te nemen op zijn reizen zodat zij hem van eieren kon voorzien. In mei 2014 zeilden ze samen over de Atlantische Oceaan naar St. Barts. Monique heeft echte zeebenen en nog nooit last gehad van zeeziekte. Toen het tweetal vier maanden lang vastzat in het ijs van Groenland hield Monique Guirec in leven met haar eieren. Bekijk hieronder een video van de twee.
Doe-opdracht
Hollandia Watersportboeken heeft ook weer, voor de derde week op rij, een nieuwe doe-vraag online geplaatst. Deze opdracht is afkomstig uit het boek Samen de boot in! Met deze pennenvrucht vervelen je (klein)kinderen zich nooit meer aan boord.
Kijk gratis zeilfilms
Dit weekend publiceerden we een artikel waarin we vertelden dat het blad Voiles et Voiliers, de Franse collega van Zeilen, drie zeilfilms beschikbaar stelt. “Met dank aan de rechthebbenden kunnen we drie prachtige documentaires laten zien”, schrijft Voiles et Voiliers. Het blad loopt daarmee vooruit op het het filmfestival dat ze bij de Start van de Vendée Globe organiseren. Het gaat om drie films. Slechts één daarvan is Engelstalig, de andere twee zijn Frans-gesproken, waardoor het voor niet iedereen goed te volgen is, maar de beelden zijn er niet minder om. Ga hier naar het artikel.
Kijktip: docu ‘Nieuwjaarsdag 1995, van redding tot drama’
Het is ’s avonds 1 januari 1995 als de pieper van Hans Westenberg, bemanningslid van reddingboot de Gebroeders Luden, afgaat. Op dat moment kon hij nooit weten dat hij niet veel later zélf gered zou moeten worden. Een kwart eeuw later staat de KNRM’er oog in oog met Denise Eikelenboom, de toen 22-jarige helikopterpilote die zijn leven redde. De KNRM maakte de documentaire Nieuwjaarsdag 1995, van redding tot drama over dit bijzondere verhaal.
Video: zo moet je dus níet afmeren
En nog een video die goed is voor de lachspieren… Natuurlijk kun je niet altijd streeploos ergens afmeren, want er kunnen weleens onvoorziene factoren opspelen. Maar de schippers, of andere bemanningsleden, die in de onderstaande video te zien zijn maken het wel heel erg bont… Bij deze fails helpen stootwillen in elk geval niet meer (en een schaamtegevoel is best op zijn plaats).
Omslagfoto: screenshot Instagramprofiel frigate_shtandart
Tags: Corona, Coronavirus, COVID-19, Thuiszeilen, tips Last modified: 4 mei 2020