Een ervaring van watersportfotograaf Klaas Wiersma met zijn zoon en zijn kinderzwemvest. “De luier zit vol lucht en heft zijn billen omhoog. Hierdoor blijft het hoofdje onder water.”
Het leven aan boord speelt zich die ochtend af in de kuip. We liggen in Makkum met een groep Cornisch Crabbers. Het is al lekker warm maar de zon is nog niet zo fel. Het donkere water is spiegelglad.
Met dikke slaapogen bestelde ik al eerder bij de bakker croissantjes voor het ontbijt. De jongste is nog te klein voor vast voedsel maar Pietje van twee jaar oud vindt het heerlijk. Uiteraard verdwijnt maar een deel van het broodje in z’n mond, de rest van de stukjes bladerdeeg vallen op de grond en plakken vast aan de zonnebrand op z’n beentjes.
Om de kinderbeentjes schoon te krijgen pak ik hem bij z’n zwemvest en hou hem naast de boot. Langzaam laat ik z’n voetjes in het water zakken. Ik wacht de reactie op het koude water af. De peuter vindt het prima. Hij begint zelfs te trappelen in het water. Missie volbracht, beentjes weer schoon.
Met het kind weer binnen boord bedenk ik me of het wel verstandig was geweest wat ik had gedaan. Het kleintje had nu een positieve ervaring met het water dat de hele dag om ons heen is. Had ik nu de kans vergroot dat hij op een onbewaakt moment zelf het water in zou gaan om nog een keertje wat te spetteren? En dan dus zou ontdekken dat in tegenstelling tot het bad thuis, hier geen bodem is op dertig centimeter diepte. Ik zag mijn fout in.
Ik kijk nog eens naar het water en naar m’n zoon. Dan moet het maar, denk ik. Kunnen we meteen het zwemvest testen. Ik geef de buren een seintje: “ik gooi hem er even in want hij vond het veel te leuk net.” Opnieuw hang ik het mannetje boven het water tussen de boten. Iedereen kijkt toe en ik laat de peuter los. Hij valt voorover in het water. Ik wacht af tot het zwemvest hem in een veilige en misschien zelfs wel comfortabele positie brengt. Maar dat gebeurt niet. De luier zit vol lucht en heft zijn billen omhoog. Hierdoor blijft het hoofdje onder water. Ik kijk toe, zal hij vanzelf op z’n rug draaien. Hoe snel loopt die luier vol? Secondes lijken minuten. Dan volg ik mijn instinct en draai de drenkeling om. Z’n gezicht is natuurlijk nat en hij spuugt wat water uit. Ik verwacht lawaai, huilen of gillen. Maar hij geeft geen kik. Wel begint ie steeds sneller te ademen door de kou.
Dan kan ik het niet meer aanzien. Eenmaal op het droge moet Piet natuurlijk wel huilen van de schrik. Ik sluit het natte wezentje in mijn armen. “was jij in het water gevallen? Kom maar hier liefje”, troost ik hem en ik voel me een leugenaar.
We hebben een paar belangrijke dingen geleerd. Een zwemvest zorgt ervoor dat je kind niet zinkt. Maar in combinatie met een luier blijft het gezichtje onder water. Je hebt dus heel weinig tijd. En we hebben geleerd dat ons kind dus niet meteen om hulp roept door te gaan huilen. Kortom: altijd in de gaten houden.
Klaas Wiersma
Tags: kinderen, reddingsvest, vaartips, veiligheid Last modified: 21 mei 2021
Een reddingsvest is geen zwemvest. Een reddingsvest voorkomt verdrinking, een zwemvest niet. Een zwemvest is een drijfhulpmiddel: zorgt ervoor dat je blijft drijven maar draait een persoon niet op de rug. Het kindje op de foto draagt een reddingsvest.
Tip: Wanneer je kindje een reddingsvest draagt, altijd een zwemluier aantrekken ipv een gewone luier. Een gewone luier zuigt zichzelf vol, waardoor de werking van het reddingsvest te niet wordt gedaan. Bij een zwemluier gebeurt dat niet!
Goede tip Willem Jan, dankjewel!