De Wet op de pleziervaart is al een tijd geleden in België in het leven geroepen. De afgelopen jaren werd daar nog niet op gehandhaafd, maar daar komt verandering in. De overheid liet namelijk weten dat er vanaf heden op de regels wordt gehandhaafd en er boetes worden uitschreven bij overtredingen. Hoe zit het precies met de Wet op pleziervaart? En moeten bezoekende schepen afkomstig uit het buitenland ook hieraan voldoen?
Uitrustingsverplichting
Voor de veiligheid moet je volgens de wet aan boord een bepaalde uitrusting hebben. Hoe die uitrustingseisen eruitzien, hangt van meerdere factoren af; het gebruik van je vaartuig (privaat of bedrijfs- en beroepsmatig), het type vaartuig, de registratie en de vaarzone. Welke uitrusting je verplicht aan boord moet hebben, vind je terug in de verschillende uitrustingslijsten (onderaan de webpagina). Belangrijk om door te lezen voordat je je op Belgisch water begeeft, want het is een uitgebreide lijst. Denk aan een verplichte radarreflector, misthoorn en zwemtrap op alle met de zee verbonden binnenwateren. En op elk vaarwater moet je bijgewerkte navigatiekaarten en het scheepvaartverkeersreglement voor het vaargebied aan boord hebben.
Reddingsvest verplicht
Ook op het dragen van reddingsvesten wordt gecontroleerd, zo meldt de Belgische overheid. Op zee is het dragen van een reddingsvest verplicht als de (significante) golfhoogte 1meter of meer bedraagt, tussen zonsondergang en zonsopgang en tussen 16 oktober en 15 mei. Verder geldt de reddingsvestplicht altijd voor kinderen tot 12 jaar en voor schepen onder de 6,5 meter lang (binnen twee mijl uit de kust mag dit ook een zwemvest zijn). In de kajuit geldt de verplichting niet. Ook aan boord van schepen langer dan 24 meter of met een vaste reling hoger dan 1,10 meter is het dragen van een reddingsvest niet verplicht.
Hoe zit het met buitenlandse schepen?
Maar hoe zit het dan als je als buitenlander koers zet richting België? Moet je dan ook aan deze gestelde uitrustingslijsten voldoen? Om antwoord te krijgen op die vraag zochten we contact met Peter Claeyssens, directeur-generaal Scheepvaart bij FOD Mobiliteit en Vervoer. Claeyssens: “De uitrustingsvereisten gelden wel degelijk ook voor vaartuigen met buitenlandse vlag, met als hoofdreden art. 5.1.1.2, § 1, 1°: § 1 uit het Belgisch Scheepvaartwetboek. Dit boek is van toepassing op alle pleziervaartuigen, ongeacht het land van inschrijving, vanaf tweeënhalve meter die gebruikt worden op de Belgische wateren uitgezonderd de EEZ. In de territoriale wateren moeten de buitenlanders aan dezelfde voorwaarden voldoen als de Belgen voor wat betreft veiligheidsuitrusting en brevettering aan boord van pleziervaartuigen.”
De genoemde brevetteringsplicht is hetzelfde als de Nederlandse vaarbewijsplicht: alleen verplicht indien de maximale snelheid meer dan 20 km/uur is of de boot meer dan 15 meter lang is.
Tags: België Last modified: 18 juli 2024