Zeemanschap

Marifoonkanalen wijzigen naar VDES

Bij sommige modellen is het makkelijker dan bij anderen

11:18

Ondanks de invoering van VDES hebben veel zeilers hun marifoon nog niet aangepast. De meeste marifoons kunnen bij watersportwinkels of specialisten van de nieuwe kanalen worden voorzien. Hieronder lees je hoe.

VDES (VHF Data Exchange System) is op 1 januari 2024 ingevoerd. Kanalen die eerder voor analoge spraak zijn gebruikt, zijn nu opgedeeld of herverdeeld en toegewezen aan digitale diensten als AIS. Het gaat om kanalen 24, 25, 26, 27, 28, 84, 85 en 86. Kanaal 27 en 28 zijn gesplitst in onder andere de nieuwe spraakkanalen 1027 en 1028.

Waarom

In Nederland geldt geen verplichting tot omprogrammeren, in België wel. In de kaart hieronder zie je waar de kanalen veranderen. De cijfers in het rood worden gebruikt om digitale berichten over te sturen, en kunnen dus niet meer gebruikt worden voor analoge spraak. Schakel voor het bereiken van die plekken over naar de groene.

De RDI adviseert om uiterlijk 31 december 2023 de analoge simplexkanalen 1027 en 1028 in je marifoon te (laten) programmeren. Simplexkanalen worden gebruikt voor communicatie tussen schepen onderling. Zo blijft spraakcommunicatie via deze kanalen mogelijk naast de nieuwe digitale berichten van Vdes. De kanalen 1027 en 1028 worden gebruikt voor “Nautische info”.

Foto: Varen doe je Samen! (Let op: deze kaart toont niet welke wijzigingen provincies, gemeentes en andere vergunninghouders hebben aangebracht.)

Hoe omzetten

In de basis gaat het over het verwijderen van zes kanalen en invoeren van twee nieuwe. Als je marifoon de kanalen 24, 25 of 27 kan selecteren heeft die een software-update nodig. Kan je die niet selecteren dan heeft de marifoon al contact met de Vdes kanalen. Niet alle fabrikanten bieden updates voor de Vdes kanalen aan. Sommige oudere marifoons kunnen niet aangepast worden.

Voor veel oudere modellen kan je terecht bij Atis Brand en als je zonder afspraak ergens langs wil gaan kan je bijvoorbeeld naar Dekker Watersport.

Het hangt van het model af of je het omprogrammeren zelf kunt doen met een software-update, of dat je het beter door een expert kan laten doen. Dat laatste is in de meeste gevallen toch het advies. Als je een marifoon hebt van een plottermerk gaat het aanpassen via de plotter. Het invoeren kan via een kaartje of aan de kabel van een PC. Vaak staat op de website van een watersportwinkel welke marifoons ze kunnen omprogrammeren. Als de marifoon terug moet naar de fabrikant kan je kiezen om dat zelf te doen of hem bij de winkel achter te laten zodat die hem op kan sturen. Vaak is dat wel duurder.

Bij de meeste watersportwinkels kost het tussen de 20,- en 40,- euro als ze het ter plekke kunnen doen. Sommige winkels doen het omprogrammeren alleen op afspraak, bij anderen kan je gewoon binnenlopen. Het aanpassen kan in tien minuutjes.

Lees ook: Hoe zit het met de verschillende marifoonpapieren?

Last modified: 27 juni 2024
Sluiten