Peter Schermer zeilt regelmatig alleen. In de loop der jaren heeft hij aardig wat geleerd. In Zeilen editie 11/2022 vertelt hij hoe hij het aanpakt en geeft tips die voor hem werken om veilig en vlot grote afstanden solo te zeilen: “In gesprek zijn met de boot en met jezelf is geweldig, als alles goed gaat.”
Iedereen die weleens alleen zeilt weet: het geeft een vrij en uniek gevoel. Je brengt je boot bijvoorbeeld alvast een eind richting je vakantiebestemming, waar de bemanning vervolgens opstapt. Er zijn ook nadelen en bezwaren aan langere solotochten. Niemand kan je helpen als het even tegenzit. Vermoeidheid ligt altijd op de loer en je moet behoorlijk zelfredzaam zijn.
Ik ging niet zozeer solozeilen omdat ik per se alleen wilde zeilen, maar omdat ik graag iedere zomervakantie nieuwe kusten wil ontdekken. Mijn vriendin Sanne kan nooit langer dan drie weken vrij krijgen van haar werk.
Doordat ik in de week voor haar vakantie al een heel stuk vaar, kunnen we tijdens haar vakantie optimaal van een mooie bestemming genieten. Soms laat ik vrienden opstappen, maar alleen zeilen scheelt veel planning en maakt het eenvoudiger om een plan of bestemming te wijzigen.
De eerste keer solo
In 2011 zeilde ik voor het eerst solo naar onze vakantie bestemming. Met mijn fris opgeknapte Victoire 22 uit 1969, This Strange Engine, vertrok ik vanuit Delfzijl richting de Duitse Bocht. Het was afgaand tij, westenwind 4 beaufort. Eerste bestemming: Borkum. Over het Wad zeilde ik de volgende dag naar Norderney. De dag erop wilde ik de zee op en dan hup naar Cuxhaven. Ik bereidde alvast een pan nasi om ’s avonds met afgaand tij het Dovetief te nemen richting zee. Ik vertelde vol trots aan mijn Duitse buurman dat ik rond etenstijd wilde uitvaren. Hij keek me raar aan en probeerde me ervan te overtuigen dat dit een zeer slecht plan was. Helemaal alleen met dat kleine bootje ’s nachts boven de eilanden langs? Onverantwoord, vond hij. Ik haalde mijn schouders op en legde in stroef Duits uit dat het wel goed ging komen.
Van binnen kookte ik. Waar bemoeide die man zich mee? Ik baalde ervan dat ik het überhaupt verteld had.
Toch bracht hij me aan het twijfelen. Was het dan echt zo’n stom plan? Er was toch rustig weer voorspeld? Ik werd chagrijnig van mijn eigen twijfel en snakte naar de havenuitgang. Wegwezen hier!
Zeilen 11/2022
Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe verloopt de tocht? Hoe bevalt het solozeilen voor Peter? Wat geeft een solozeiler veel rust? Waarom doet hij ook mee aan solo zeilwedstrijden? Wat moet je weten over aanleggen in je eentje en de 24-uurs cyclus? En welke vier tips voor solozeilers heeft Peter? Je leest het allemaal in Zeilen 11/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 23 november verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.
Tekst: Peter Schermer
Tags: solozeilen Last modified: 31 oktober 2022
In het algemeen, maar zeker als solozeiler, denk ik, dat je achter aan je boot een reddingtrap ,moet hebben. Hoe diep moet de onderste trede steken?
Trek “zwaar weer kleding” aan en til een voet op. Van kin tot schoenzool is ca. 90 cm! Succes met het onderste treedje op 30 cm.