Zeemanschap

Een goedgekeurde radar; zo zit het

08:00

We hebben onlangs een artikel over varen met mist gepubliceerd en daarin spraken we over een ‘goedgekeurde radar’. We kregen de vraag wat zo’n goedgekeurde radar inhoudt. Om hierop het juiste antwoord te geven hebben we contact gezocht met de (water)politie. Hieronder lees je hoe het zit. Let er wel op dat onderstaande regels alleen op de binnenwateren van Nederland gelden. Op zee zijn waarschijnlijk andere regels van kracht die vaak internationaal zijn bepaald.

Er zijn twee dingen belangrijk zegt woordvoerder Koning van de politie: de radar en de persoon. De radar moet van een type zijn dat is goedgekeurd. Typegoedkeuring wordt geregeld door Agentschap Telecom in Groningen. Als je belt of mailt en doorgeeft welk merk en type het is, kan dit orgaan zo zeggen of de radar goedgekeurd is. Dit is omdat een radar valt onder ‘zendapparatuur’ en onjuiste apparatuur storingen kan veroorzaken.

Klik hier om naar de webpagina van het Agentschap Telecom te gaan. En klik hier om naar het artikel Regeling radarinstallaties en bochtaanwijzers 1995 te gaan.

‘Varen op radar’

Woordvoerder Koning vertelt ook: “Bij gebruik van een radar moet de persoon beschikken over een radarpatent; daarvoor moet de schipper een paar dagen, meestal zijn dat er vijf, een cursus volgen. Er zijn diverse nautische leerinstellingen die deze cursus geven. Vaak kun je alleen naar zo’n cursus als je al een vaarbewijs hebt en sommige scholen eisen zelfs een groot vaarbewijs. Voor alle duidelijkheid: een radarpatent is alleen nodig als het schip ‘vaart op radar’. Dat betekent dat hij zonder radar de vaart niet voort zou kunnen of mogen zetten. Vaar je dus gewoon bij donker, helder weer en je ziet alle lichtjes en je zet voor alle zekerheid de radar bij, dan heb je geen radarpatent nodig, want dat lukt ook wel zonder radar. Vaar je in dichte mist, dan wordt het anders. Ten eerste zie je dan echt niks meer en ten tweede zijn er veel wateren waar je verplicht bent een radar te gebruiken en in die gevallen heb je dus een radarpatent nodig.”

Het is raadzaam om bij andere omstandigheden dan mist de radar af en toe te gebruiken. Om te oefenen of om wat beter vooruit te kunnen kijken.

Omslagfoto: © Mysid; derivative of work by User:Clipper/CC BY-SA 3.0

Tags: , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten