Starten met zeilen

Met welk anker ga jij in zee?

De belangrijkste overwegingen voor een anker op een rijtje

19:13

verschillende ankersoorten

Nieuw in de wereld van het ankeren? Een nacht voor anker op het wad of even ankeren voor de lunch, Nederland zit vol met leuke ondieptes waar dit kan. Zeker voor de nacht is het wel prettig om stevig voor anker te liggen. Hiervoor is het van belang een anker te hebben dat past bij de boot en de situatie. Waar begin je met de zoektocht naar een anker? Zeilen neemt je mee langs verschillende ankersoorten.

Ankers zijn er in verschillende vormen, maten, materialen en gewichten. Zo kan een anker armen hebben, als een octopus, of juist een ploegvorm hebben. Aan de armen kunnen grote of kleine vloeien zitten, die weer hol of plat kunnen zijn. Je zou bijna oneindig kunnen door filosoferen over alle verschillende ankersoorten en maten. Om een beetje houvast te geven zetten we de belangrijkste overwegingen op een rijtje.

verschillende ankersoorten
Voorbeelden van ankersoorten: 1. Danforth anker 2. Hall anker 3. AC14 anker 4. Spekanker 5. Stokanker 6. Byers anker 7. Union anker 8. Poolanker 9. Stockless anker 10. Klipanker 11. ZY-6 anker 12. D’Hone anker 13. Bruce anker 14. FOB anker 15. Navy Stockless anker
(c) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons, changed PAINT

Welke ankersoort past bij welk vaargebied?

De verschillende ankersoorten zijn grofweg onderverdeeld in twee categorieën. Er zijn ankers die met name het schip op zijn plaats houden door hun grote gewicht en ankers die vooral houdkracht hebben door hun vorm. We noemen deze gewichtsankers en lichtgewichtsankers.

Allereerst moet je je afvragen waar je het meeste vaart. Is dit voornamelijk rustig en beschut water, dan volstaat een eenvoudiger, lichter anker. Op open water is een zwaarder en groter anker handiger, denk aan een groot poolanker of stokanker. Bovendien reageert het materiaal van het anker op zout water anders dan op zoet water. Vaak ligt de materiaalkeuze tussen RVS, gegalvaniseerd staal of aluminium, met als belangrijkste verschil de prijs en het gewicht.

Ankeren in rustig en beschut water (c) CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Bovendien is het belangrijk om je af te vragen in wat voor ondergrond je vooral gaat ankeren. Bij zanderige en zachte grond komt een anker met grote vloeien of ploeg goed van pas. Denk bijvoorbeeld aan het Danforth anker en het C.Q.R.- of ploeg-anker. Deze ankers graven zich goed de slappe ondergrond in. Bestaat de grond uit vaste rotsen of is hij begroeid met zeegras, dan komt juist een anker met flinke haken en meer gewicht goed van pas. Met bijvoorbeeld het stokanker of katanker lig je dan zo vast als een rots.

Type boot

Een andere belangrijke afweging is het type boot. Scherpe en lichte jachten hangen veel minder aan een anker dan zware en brede boten. Hoe zwaarder de boot, hoe zwaarder en groter het benodigde anker. Wel zijn er een aantal kleine en lichte ankers met enorme houdkracht, zoals de Fortress en het Danforth anker.

Het houd bovendien niet op bij de keuze van het anker zelf, ook zaken als opbergruimte en ankerbevestiging doen ertoe. Kan je je anker kwijt aan boord? Als er weinig ruimte is kan een inklapbaar anker of boegrol goed van pas komen. De boegrol, waar het anker op ligt, zie je veel bij zeiljachten. Indien deze niet aanwezig is zul je het anker bijvoorbeeld moeten opbergen in een ankerkast waar hij dus in moet passen.

Ankerlijn of ankerketting

Ook de ankerketting of ankerlijn heeft een plek nodig. De afweging tussen ketting of lijn heeft niet alleen te maken met de lengte die je kwijt kunt. Ook de lengte die past bij de dieptes en andere omstandigheden van jouw vaargebied doen ertoe. Een ankerlijn is uiteraard lichter dan een ankerketting. Er is minstens genoeg lijn of ketting nodig om het anker plat op de bodem te laten liggen zodat hij zich goed kan ingraven en de boot niet het anker omhoog uit het zand trekt. Tips over andere zaken waar je op moet letten bij het ankeren lees je in een eerder artikel van Zeilen.

verschillende ankersoorten: stokanker
Stokanker met ankerlijn

Andere factoren

Er zijn nog veel meer factoren die de keuze beïnvloeden. Voor een groot deel is het natuurlijk een persoonlijke voorkeur en stijl. Staat het goed bij de boot? Bevalt de uitstraling van het anker?

Eigenlijk zou je voor elke situatie wel een ander anker kunnen gebruiken. Het is daarom goed om te bedenken welke situatie jij het meeste gaat tegenkomen. Stel jezelf hierbij een aantal vragen. Wil je in beschut of open water gaan ankeren? Welke ondergrond ga je tegenkomen? En welke eigenschappen heeft jouw boot? Kies dus een anker dat past bij de boot en bij de situatie. Mocht dit enorm uiteenlopen kun je altijd nog overwegen om een extra anker mee te nemen.

Omslagfoto: dreganker (c) CC0 Public Domain, Wikimedia Commons

Tags: , , , Last modified: 22 november 2022
Sluiten