Dat ene donkere plekje in de achterhut heeft verlichting nodig. Een armatuur erop schroeven is zo gedaan, de kabel past gemakkelijk in een bestaande kabelgoot en er is ook nog wel een plekje op de rail bij het schakelpaneel. Alleen de verbinding, die moet nog even worden gemaakt. Natuurlijk gebruik je een ledlamp, dus er gaan geen hoge stromen door de kabel. Een kleine diameter is voldoende, dus wat je nog hebt liggen voldoet meestal prima. In dit geval een kabel van 2,5 vierkante millimeter.
Theorie: superjachtkwaliteit
Idealiter gebruik je de beste kwaliteit spullen voor alle klussen aan boord. Inclusief het beste gereedschap. Soepel, volledig vertind draad, dikke, vertind koperen kabelschoenen met transparante, lijmende krimpkous en een trekontlasting op de kabel. Geknipt met een kabelschaar (papagaaienbektang) voor een mooi rond en vlak resultaat, gestript met een officiële tang waarmee alle draadjes heel blijven. Gekrompen met een degelijke krimptang, waardoor het de kabelschoen zich netjes om de aders sluit. Even de kous krimpen met een heteluchtpistool en de waterdichte
verbinding is gemaakt.
In de praktijk
In de praktijk houden weinig bootbezitters zich aan deze eisenlijst, alleen al vanwege het feit dat goed gereedschap duur is en je het zelden gebruikt – tenzij je een boot aan het afbouwen bent of een systeem volledig vervangt. Bovendien zijn niet alle genoemde materialen even goed verkrijgbaar in watersport- en doe-het-zelf-zaken.
Alternatieven
Mits goed waterdicht afgesloten bij de verbinding, zal een niet-vertinde koperdraad aan de binnenzijde niet gaan corroderen. Dat stelt wel eisen aan de verbinding. Kabelschoenen met lijmende krimpkous moeten doorgaans worden besteld (dat kan ook bij de watersportzaak). Gaat dat niet, dan zijn normale kabelschoenen in combinatie met een losse, lijmende krimpkous ook uitstekend bruikbaar. Moet je natuurlijk wel weer lijmende krimpkous bestellen. Let op: niet iedere kabelschoen krijg je waterdicht met lijmende krimpkous, soms blijft het eind van de ader blootliggen.
Welk gereedschap?
Met betrekking tot gereedschap zijn er veel opties. Een scherpe schaar knipt netter dan een ordinaire kniptang en strippen gaat – mits voorzichtig uitgevoerd – met een goedkope tang of met een stanleymes ook goed. Alleen voor het krimpen van de kabelschoen kun je er niet onderuit. Een goede krimptang heeft een ratel en is verkrijgbaar vanaf twee tientjes. Voor geïsoleerde kabelschoenen gebruik je een dubbel krimpende tang, voor kabelschoenen met lijmende krimpkous het liefst een enkel krimpende, omdat de tang de krimpkous kan beschadigen. Het krimpen van de kous kan het best met een heteluchtpistool. Heb je die niet, dan kan een brander uitkomst bieden. Houd voldoende afstand van de vlam om oververhitting te voorkomen.
Stappenplan kabelschoen krimpen
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Zeilen 11/2016.
Tags: Elektra Last modified: 23 maart 2021