Navigatie

Stoomcursus nieuwe radars

Tips van een Yachtmaster-examinator

10:06

Modern radar is a great tool with some amazing new functionality, if you know how to use it

De nieuwste generatie radars is energiezuiniger, betaalbaarder en geavanceerder dan ooit. Yacht­ master-­examinator Rachael Sprot steekt het drukke Kanaal over en legt uit hoe je deze moderne radars het beste gebruikt om aanvaringen te vermijden. Je leest het hele verhaal in Zeilen editie 10/2024.


Een jachtenradar leidt over het algemeen een gezapig bestaan; de ais doet het meeste werk en alleen bij slecht zicht wil-ie nog wel in actie komen. Maar nu de nieuwste generatie radars beter betaalbaar en kleiner van stuk is, is een radar ook een haalbare kaart voor jachten onder de 40 voet.
Neem nu het zeiljacht waarmee ik als schipper het meest vaar: de Challenge 72 CatZero. Op dit schip staat, zoals bij de meeste zeiljachten op zee, de ais continu aan. Hierdoor is de gehele bemanning vertrouwd met het gebruik ervan.
Sinds kort is er ook een gloednieuwe B&G Halo 24-radar aan boord. Hoe die precies gebruikt moet worden, is echter minder bekend. En daarom geef ik, op de terugweg van de Fastnet Race tijdens de oversteek van Cherbourg naar Portsmouth, de crew een snelle stoomcursus radar.

Rachael en de bemanning tijdens de masterclass radar.

Zo werkt het

Meer dan bij andere apparatuur is het bij een radar van belang te begrijpen hoe die werkt, zodat je goed weet wat het apparaat kan, en misschien wel nog belangrijker: wat de beperkingen zijn. Radar is de afkorting van RAdio Detection And Ranging.
De werking lijkt wel wat op de echolocatie die dolfijnen en vleermuizen gebruiken, maar dan met radiogolven: een radar verzendt een krachtige puls radiogolven en ‘luistert’ naar het signaal dat terugkomt. Een echo die volgt op het verzonden signaal, duidt op een object in de buurt. Door te registreren hoelang het duurt voordat de echo terugkomt, berekent het systeem de afstand tot het object.
De kwaliteit van de echo is afhankelijk van afmeting, vorm en materiaal van het object. Metalen oppervlakken reflecteren het best, fiberglas en hout een stuk minder. Koolstofvezel zit er ergens tussenin.
Ook water reflecteert goed. Dat komt mooi uit als je buien zoekt, maar kan problemen geven als je schepen wilt vinden. Gebogen of onregelmatige vormen geven een betere weerkaatsing dan rechte vlakken.

Zeilen 10/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto: ©
Tekst: Rachael Sprot, Vertaling: Joris Westerveld

Tags: Last modified: 3 oktober 2024
Sluiten