Met het nieuwe vaarseizoen in de startblokken is het verstandig om kritisch naar je navigatiemiddelen te kijken. Recent heb je kunnen lezen over de maritieme basisregels. Ben jij voorstander van digitaal navigeren of gebruik je liever papieren kaarten?
Vertrouwen op digitale kaarten
Digitale waterkaarten en navigatie-apps maken varen eenvoudiger dan ooit. Je ziet je positie, snelheid, koers en belangrijke informatie over bruggen en sluizen. Veel systemen bieden extra lagen met AIS-gegevens, marifoonkanalen en telefoonnummers. Dat is heel handig, maar kun je er volledig op vertrouwen?
Hoewel digitale kaarten doorgaans actueler zijn dan hun papieren evenknie, moeten de systemen regelmatig worden geüpdatet. Hoe vaak dat moet gebeuren verschilt per aanbieder en als schipper ben je zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de nieuwste gegevens. Bedenk dat elektronica kan uitvallen door storingen, een lege accu of technische problemen. Wat doe je dan?
Belangrijk hulpmiddel
Een papieren kaart blijft eigenlijk een essentieel navigatiemiddel, vooral op groter (binnen)water zoals het IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee. Ook verzekeraars kunnen hieraan refereren bij schade door navigatiefouten. Op de website van Nationale Nederlanden staat het volgende advies: Zorg dat je altijd up-to-date kaarten aan boord hebt, liefst uit twee bronnen als het om een vaargebied gaat waar de dieptes regelmatig veranderen, zoals de Waddenzee. Je kunt bijvoorbeeld papieren kaarten én een digitale kaarten op je kaartplotter of tablet aan boord hebben.
Je houdt je papieren waterkaart actueel door regelmatig updates te controleren via Berichten aan Zeevarenden (BaZ) of internationale Notices to Mariners (NtM). Controleer het kaartnummer en de editie, en pas correcties handmatig toe met potlood en een liniaal. Lees hier alles over het bijwerken van een papieren zeekaart.
Blijf om je heen kijken
Bovendien is navigeren niet alleen een kwestie van op een scherm of papieren kaart kijken. De werkelijkheid op het water verandert continu: boeien kunnen verplaatst zijn, stroming en wind kunnen je koers beïnvloeden, en niet alle obstakels staan op de kaart. Blijf dus altijd goed de omgeving in de gaten houden.
Vergeet je logboek niet
Daarnaast is het verstandig een logboek bij te houden en klassieke navigatiemiddelen zoals een parallelliniaal, passer en kompas aan boord te leggen. Een logboek met je koers en positie helpt je om, bij een digitale storing, toch je weg te vinden.
Dus, waar kies jij voor? Digitaal, papier of beide? En waarom?
Tags: navigatie Last modified: 9 April 2025
Tot nu toe altijd op papieren kaarten genavigeerd, zowel op zee als (groter) binnenwater.
Dit jaar gaan we, mede door het steeds meer verdwijnen van de papieren kaart, ook digitale navigatie invoeren.
De papieren kaart zal echter altijd aan boord blijven om regelmatig een fix in de kaart te zetten zodat in geval van storing weer kan worden doorgegaan met het gegist bestek.
Altijd papieren kaarten en digitaal. Bij mist is digitaal wel zo handig. Moest en keer de elbe aanlopen in dichte mist, had nog geen digitale kaarten, en kwam precies uit bij paal A, meer geluk dan wijsheid. Maar was wel redelijk stressen.
Altijd papieren kaarten en digitaal. Bij mist is digitaal wel zo handig. Moest en keer de elbe aanlopen in dichte mist, had nog geen digitale kaarten, en kwam precies uit bij paal A, meer geluk dan wijsheid. Maar was wel redelijk stressen.
Imray stopt met papieren kaarten en de admiralty zal ook niet erg lang meer papieren kaarten hebben. Dus binnenkort is er niets meer te kiezen.