Over een uitdaging gesproken: zelf een boot bouwen en dat ook nog eens met je wederhelft. Velen moeten er niet aan denken, maar Mark en Sandra Couwenberg wel. Het stel is druk bezig om hun droomboot eigenhandig te realiseren. Hoe dat project, dat zijzelf ‘een krankzinnig plan’ noemen, verloopt? Dat lees je hieronder.
Klik om deel I, deel II, deel III, deel IV, deel V, deel VI, deel VII en deel VIII te lezen.
In deel I en II schreven we over ons ontwerp: “Een moderne brede romp met veel stabiliteit voor een flinke snelheid, een hefbare kiel met torpedo bulb waarmee goede prestaties te verwachten zijn, maar droogvallen ook mogelijk is.”
In dit deel gaan we wat dieper in op het ontwerp van de kiel.
De magie van de hefbare kiel
Als zeilers zijn wij altijd op zoek naar dat extra beetje vrijheid – vrijheid om nieuwe wateren te verkennen, om verborgen baaien te ontdekken of om een avontuurlijke route te kiezen zonder ons zorgen te maken over de diepte van het water. Hier komt de magie van de hefbare kiel tot leven: de stabiliteit van een diepe kiel, gecombineerd met de flexibiliteit om ondiep water te verkennen of zelfs droog te vallen op het strand bij laagwater.
Ontwerpen en Berekeningen
Mark vertelt: “Eerst hebben we gekeken naar vergelijkbare systemen op andere boten, zodat we konden leren van die ontwerpen. Op basis van die informatie heb ik een liftkiel ontworpen specifiek voor deze boot. We hebben besloten om de kiel en de hefconstructie van aluminium te maken, omdat aluminium sterk, licht en relatief makkelijk te bewerken is. Staal is sterker dan aluminium, maar de roestgevoeligheid is een groot nadeel. Roestvast staal is een oplossing voor corrosie, maar ontzettend duur en lastig te bewerken. Ook kun je materialen zoals aluminium of kunststof in combinatie met staal gebruiken, maar het is belangrijk om goed te letten op de materialen die in contact komen om galvanische corrosie te vermijden.”
“Onder de kiel komt een zware loden bulb van 2,5 ton die zorgt voor de nodige ballast. De kiel zit in een waterdichte box die stevig aan de onderkant van de boot wordt bevestigd. De box loopt helemaal omhoog tot aan het dek en zorgt voor een sterke, waterdichte constructie. De kiel wordt omhooggetrokken met een stalen kabel en een elektrische lier. Normaal gesproken wordt de kiel op zijn plek vergrendeld met een pin. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar er was behoorlijk wat ontwerp en engineering voor nodig om het tot een kloppend geheel te maken,” aldus Mark.
Van 3D-model naar realiteit
Na het opfrissen van de basiskennis van sterkteberekeningen werd er een eerste concept gemaakt wat vervolgens in 3D uitgewerkt werd. Vervolgens werd er een gedetailleerde FEM-analyse (Finite Element Method) uitgevoerd. Deze analyse helpt om te berekenen hoe de kiel zich zal gedragen onder verschillende omstandigheden, zoals een aanvaring op volle snelheid met een onderwaterobject of wanneer de boot extreem overhelt tot wel 90 graden.
Nadat het ontwerp goedgekeurd was, hebben we een lokaal constructiebedrijf gevonden die de productie aandurfde. Ze gingen aan de slag met SolidWorks, een 3D-tekenprogramma en het resultaat was indrukwekkend: gedetailleerd tot de laatste bout en lasnaad.
De ruggengraat van de gehele constructie bestaat uit een zware aluminium rails. Deze zijn gemaakt door aluminium profielen te extruderen. Dit is een productiemethode waarbij voorverwarmde aluminium staven door een mal worden geperst in precies de gewenste vorm, bijna als klei.
Alle andere onderdelen werden met lasersnijders op maat uitgesneden en vervolgens stap voor stap geassembleerd, gelast en afgewerkt. Toen alles klaar was, was het tijd om de constructie in de praktijk te testen. De kielbox werd met behulp van een kraan over de kiel geschoven. Alles paste gelukkig precies!
De kielbox vindt zijn plek
De volgende stap was om de onderdelen naar de boot te brengen. De kiel zelf wordt voor de komende maanden aan de kant gezet. Deze is nu nog niet nodig. Maar de kielbox is een kernonderdeel van de constructie van de boot, dus deze moest exact op de juiste plaats worden gemonteerd, vastgelijmd en gelamineerd.
En zo hebben we weer een belangrijke mijlpaal bereikt!
Last modified: 3 April 2025
Ik had toch maar een meer makkelijker boot gekocht een Pogo bijvoorbeeld!
Dat moet u dan maar es doen ipv dit herhaaldelijk hier te vermelden!