Nieuws

Miniatuurversie van de Oosterscheldekering getest onder extreme omstandigheden

Nederlands grootste stormvloedkering

07:42

De Oosterscheldekering beschermt Zeeland al bijna veertig jaar tegen overstromingen. Na vier decennia zijn de eerste onderdelen van het grootste Deltawerk aan vervanging toe. Om de waterkering zo goed mogelijk in te zetten is er een miniversie van gemaakt, die in een bassin aan extreme omstandigheden wordt onderworpen.

Groot Technologisch Instituut Deltares voert in opdracht van Rijkswaterstaat schaalmodelproeven uit om te bepalen met welke belastingen ze voor de onderdelen die vervangen moeten worden rekening moeten houden. Daarbij wordt ook de verwachte zeespiegelstijging in acht genomen. De negen kilometer lange stormvloedkering sluit de Oosterschelde af bij dreigend hoogwater.

Bekijk de schaalmodelproeven

Het voordeel van het schaalmodel is dat de onderzoekers heel precies kunnen meten hoe onderdelen zich bij bepaalde kracht houden. Zo kunnen stroming en golven die onder een bepaalde hoek op de Oosterscheldekering inkomen worden nagebootst. Ook hoe dit verloopt bij extreme waterstanden.

Het is de eerste keer dat een stormvloedkering op deze manier onder de loep wordt genomen. Het schaalmodel bevat meer dan 100 sensoren in allerlei bewegende onderdelen. Met behulp van de resultaten van de proeven kan een goed ontwerp worden gemaakt voor de geplande renovaties zodat deze nu en in de toekomst optimaal kan worden ingezet.

Wil je weten of de werkzaamheden aan de Oosterscheldekering gepaard gaan met (on)geplande hinder? Check dan vaarweginformatie.nl voor de laatste informatie.

Omslagfoto: © Isaï Symens/CC BY-SA 4.0

Tags: Last modified: 16 januari 2025
Sluiten