Nieuws

Zeilende Russen twee keer gered en het land uit gezet

Twee Russische zeilers zijn, nadat ze twee keer gered werden van de Waddenzee, het land uit gezet door de Marechaussee.

16:21

Foto: Marcel Renou

Twee Russische zeilers zijn vorige week, nadat ze twee keer gered zijn van de Waddenzee, door de Nederlandse Marechaussee op een vliegtuig naar Moskou gezet. De Russen waren op hun Albin Vega genaamd Windy Wench onderweg van Montenegro naar Kalinigrad aan de Oostzee. Door de sancties tegen Rusland geldt er een inreisverbod in Nederland. De boot ligt nog in de haven van Ameland. “Ze voeren keurig een Nederlands gastenvlaggetje in het want.”

Route

Het Russische stel, van beide 47 jaar, vertrekt in juni vanuit Montenegro in de Balkan. De Leeuwarder Courant schrijft dit weekend een uitgebreide reconstructie van hun tocht. Begin oktober komen ze in Nederlandse wateren terecht. Onderweg houd de Kustwacht ze in de gaten en controleert de boot voor de eerste keer in IJmuiden. 12 oktober zetten ze koers richting de Waddenzee.

Reddingen

Boven Terschelling loopt de boot op 19 oktober vast op een zandbank. “Ze hadden volgens mij geen kaarten bij zich, en problemen met de binnenboordmotor” vertelt Anne ten Hof, een van de havenmeesters op Ameland, waar de Windy wench nu ligt. En dus zenden ze een mayday uit. Tubantia schrijft dat hun boot zelfs omslaat door een golf en uiteindelijk gered is door KNRM. Omdat het zeiljacht in nood was, mochten de hulpdiensten hen wel een veilige tijdelijke ligplaats in een haven op Terschelling aanbieden. Woordvoerder Richard Funnekotter van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt tegen het Dagblad van het Noorden het volgende: “Vanwege de sanctiewetgeving mogen aan Russisch bevlagde schepen geen diensten worden verleend.” Behalve dus in noodsituaties. Na een paar dagen moet het stel op last van de Nederlandse overheid weer weg van Terschelling. 

Maar al snel komen ze opnieuw in de problemen. De zeilen scheuren en ze zenden dit keer een Pan pan uit. In de nacht van 15 op 16 oktober worden ze de haven van Ameland binnengesleept. De Kustwacht weet maar moeilijk wat het met het geval aan moet. Ze informeren ten Hof als eerste over de intocht. Bij een noodsignaal moeten ze toch helpen. In de haven mogen de Russen niet van boord.

Ameland

“Dan gaat het heel snel” zegt ten Hof. “Er komen fotografen en overal politie.” Hij koopt sigatrettenvloeitjes voor ze. De boot wordt voor de derde keer binnenstebuiten gekeerd door de politie, zegt hij. Dat deden ze ook al in IJmuiden en op Terschelling. Ze controleren alles.

Een bekende charteraar van de boot Maxima, Olav Stig, helpt de Russen met boodschappen en het havengeld voor de vier dagen dat ze er liggen. Stig: “Ik vind het een heel naar verhaal en hoorde dat ze de boot niet mochten verlaten.” Ze communiceren via Google Translate. De havenmeester ziet dat Stig begaan is met de Russen. In zijn ogen zijn de zeilers integere mensen. Ze krijgen ook nog laarzen en soep van hem. De geruchtenmolen over dat het spionnen zouden zijn gaat aan, maar daar wil hij niks van weten.

Russen uitgezet

Het blijkt dat de Russische zeilers ook in Duitse havens niet welkom zijn. De scheepvaartpolitie oordeelt dat de zeilboot niet zeewaardig is en dus mogen ze niet verder varen. “Hij zat de hele tijd onder de olie van pogingen om de motor te repareren, en zij was bezig met een setje voor de zeilen” zegt de havenmeester.

Vrijdagochtend worden ze in een busje van de douane opgehaald en in het vliegtuig via Istanbul naar Moskou gebracht. Daar zijn ze inmiddels aangekomen. De boot ligt nog steeds in Ameland maar is wel nog eigendom van de Russen. De havenmeester wacht op een telefoontje van de Marechaussee over wat ermee gaat gebeuren. Tot die tijd betaalt Nederland het havengeld. “Ik heb al wel mensen aan de telefoon gehad die zeggen dat ze de mensen kennen en hem wel terug willen varen, maar ik ga er niet over.”

Lees ook: Mensensmokkel in zeilboten op de Noordzee

Last modified: 22 oktober 2024
Sluiten