Nieuws

Koning onthult bijzondere naam voor de nieuwste KNRM-boot

En de naam is...

16:41

Koning Willem-Alexander heeft zaterdag 12 oktober, tijdens de première van ‘Symfonie van het Water’, een wel heel bijzondere naam voor de nieuwe boot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De boot draagt namelijk de naam Prins Johan Friso, een eerbetoon aan de in 2013 overleden broer van de Koning.

Hieronder vind je een video van de onthulling. Nadat de Koning de naam bekend had gemaakt, zei hij dat hij het ontzettend mooi vindt dat zijn broer “op deze manier wordt geëerd wordt. Hij leefde voor de zee, vond de zee fantastisch. Daarom is het prachtig dat zijn naam voortleeft en dat hij op deze manier ook zijn steentje kan bijdragen aan het redden van andere mensen.
De KNRM viert dit jaar het 200-jarig jubileum. Sinds 1924 bestaat ook al de verbinding met de koninklijke familie.

200 jaar KNRM

De voorstelling ‘Symfonie van het Water’ was een ode aan alle 1500 vrijwilligers die het reddingwerk van de KNRM mogelijk maken. Artiesten als Stef Bos, Elske DeWall, FLEUR, Lucas Hamming, Berget Lewis stonden op het podium. De voorstelling vond op 12, 13 en 14 oktober plaats. Op de laatste dag, maandag 14 oktober, ontving KNRM-directeur Jacob Tas een cheque van één miljoen euro van de Postcodeloterij uit handen van ambassadeur Gaston Starreveld. Dit bedrag wordt ingezet voor de realisatie van de duurzaamheidsambities van de (KNRM).

Het overkoepelende thema van het jubileum is ‘omringd door het verleden, op weg naar de toekomst’. Ruim 30.000 vrijwillige redders hebben het water sinds 1824 veilig gehouden. En ook de komende 200 jaar zet de KNRM zich in voor veilig werken, leven en recreëren op het water. Onder andere de nieuwe All Weather Life Boats, waarvan de eerste dus de naam Prins Johan Friso heeft gekregen, worden daarbij ingezet.

Omslagfoto: © Nathan Reinds

Last modified: 15 oktober 2024
Sluiten