Nieuws

Update America’s Cup: DutchSail eindigt in de halve finales en hoofdevenement begint

De campagne van DutchSail komt na de halve finales van de Women's America's Cup ten einde

21:51

October 11, 2024. 37th America’s Cup -Puig Women's America's Cup, Race Day 5 - Semi Final. JAJO Team Dutchsail - Women's

Het is vrijdag vooral een dag van lang wachten voor de deelnemers van de Women’s America’s Cup. Van de kwalificatiewedstrijden van poule A moeten er nog races ingehaald worden, voordat de halve finales kunnen beginnen. Ondertussen is de openingsceremonie voor het hoofdevenement op donderdagavond bijgewoond door 60.000 toeschouwers.

DutchSail

Aan het begin van de dag gaan ze het water op maar al snel komen ze weer terug. Helemaal aan het einde wordt er nog één race gezeild. Dat zorgt ervoor dat Athena Pathway, Luna Rossa Prada Pirelli en Emirates Team New Zealand doorgaan. Maar eerst moeten ze de batterijen van de boten verwisselen.

Uiteindelijk neemt wind genoeg toe om te gaan racen. De organisatie heeft haast want ze willen alle vier de races voor het donker laten plaatsvinden. Anders komen ze in de problemen met de rest van het programma. De Nederlandse zeilsters halen het helaas niet naar de finales van zaterdag maar kijken wel met een opgeheven hoofd terug. Stuurvrouw Odile van Aanholt vertelt achteraf. “Het was best lang wachten en uiteindelijk waren er moeilijke condities. Hoge golven en weinig wind, dus moeilijk om de boot hoog op de foils te houden.” Het is pas de vijfde dag in de boot en daarom is ze extra trots op hoe ver ze zijn gekomen. Ze vond het wel pittig om aan de start te verschijnen wetende dat ze er nog niet klaar voor waren en minder hadden getraind dan de anderen. “Maar we zijn heel blij met deze stap en de kans voor vrouwen in het zeilen.” Ze meld zich in het interview aan voor de volgende editie.

Hoofdevenement

Vooruitblikkend op de America’s Cup met de grote boten zegt Grant Dalton, CEO van deze cup, dat deze finale een droom is. “Als we een jaar geleden hadden mogen kiezen was dit het geworden.” Zijn Emirates Team New Zealand neemt het op tegen uitdager INEOS Brittania. “Het is het beste verhaal” zegt hij. Wel geeft hij een waarschuwing aan de Britten. Het team heeft in de tussentijd niet stilgezeten. “We hebben onszelf waanzinnig verbeterd sinds de Round Robbins. Het team is totaal anders geworden.” De races worden ook bij de NOS uitgezonden met commentaar van Bjarne Bouwer. Een van de trimmers uit het jeugdteam van DutchSail.

Last modified: 11 oktober 2024
Sluiten