Nieuws

Update America’s Cup: finales Louis Vuitton Cup en start jeugd

AC75's vallen af en de jeugd staat op het punt staat om te beginnen in de AC40

13:12

Foto: America's Cup

Alinghi Red Bull is definitief uitgeschakeld door INEOS Brittannia. Vandaag (donderdag) gaan Luna Rossa Prada Pirelli en American Magic tegen elkaar racen voor de laatste finaleplaats.

Nu de finales van de Louis Vuitton Cup in aantocht zijn, komt het antwoord op de vraag wie het tegen Emirates Team New Zealand gaat opnemen steeds dichterbij. Maandag leken de Italianen en Britten genadeloos langs de Amerikanen en Zwitsers te gaan in de halve finales. Bij beiden stond het 4 tegen 0. Maar de underdogs sloegen allebei op dezelfde dag terug waardoor het langer spannend bleef.

Door een gebrek aan wind werden de races eerst een paar keer uitgesteld. De laatste race van de Louis Vuitton Cup is op 5 oktober. Dan is zeker wie er doorgaat naar het hoofdevenement.

Youth America’s Cup

Dinsdag 17 september zou het voor het eerst de beurt aan de jeugdige America’s Cup zeilers die het tegen elkaar opnemen in de AC40. De teams uit poule A, waarvan er ook teams aan de Louis Vuitton Cup meedoen, racen dinsdag als eerste in het jeugdtoernooi. JAJO Team Dutchsail komt, na meerdere keren uitstel, vrijdag pas voor het eerst in actie. De definitieve selectie heeft vier dagen in Barcelona kunnen trainen in de echte boot. Schipper Bart Lambriex zegt in de persconferentie voor het toernooi dat het geen gelijk speelveld is. “We moeten het snelst groeiende team worden. De jeugd achter ons heeft al meer dan honderd dagen in de boot kunnen trainen en wij maar drie.” Hij legt uit dat het verschil tussen de simulator en de echte boot groter is voor de trimmers dan voor de stuurman.

De Nederlanders moeten ook nog wennen aan de microfoons die overal op de boot meeluisteren. “We moeten voorzichtig zijn” zegt hij met een grijns. “Tijdens een van de trainingen kregen we een standje van het wedstrijdcomité.”

Media ID-23559
Foto: America’s Cup

Lees ook: DutchSail klaar voor Barcelona

Last modified: 19 september 2024
Sluiten