Nieuws

Eerste zomer CWO én NWD

Breuk in zeildiplomawereld

15:49

NWD CWO diploma's

Begin dit jaar braken enkele commerciële vaarscholen met de vertrouwde CWO-diplomalijn. Het Nationaal Watersportdiploma (NWD) ontstond uit onvrede over de gang van zaken bij de CWO. Voor de zeilzomer losbarstte, lanceerde de CWO zelf watersportdiploma.nl, een vernieuwde competentiestructuur met een online platform. Tijd voor een terugblik op de zomer én een vooruitblik op de toekomst van de zeildiplomawereld.

Watersportdiploma.nl

De Stichting Commissie Watersport Opleidingen (CWO) kijkt – hoewel het seizoen voor veel CWO-leslocaties nog niet voorbij is – terug op een jaar van “vernieuwing en verbreding”. Met als hoogtepunt de lancering van het nieuwe platform Watersportdiploma.nl, zo laat de CWO weten. Ook is de diplomalijn Wingfoilen toegevoegd en zijn er vier nieuwe CWO-leslocaties erkend. De CWO ervaart “grote voordelen” van het nieuwe online platform, omdat het helpt gewenste aanpassingen sneller te implementeren. De reacties van gebruikers zijn ook positief. In totaal zijn er dit jaar ruim 14.000 diploma’s uitgegeven door 175 leslocaties. 25% aan kielbootzeilers, 58% in een jeugddiscipline.

Verademing

De vernieuwingen kwamen voor de NWD-vaarscholen echter te laat: “Samenvoeging met de CWO is voor ons geen optie,” laat Maurits Misana van het NWD weten in een reactie. “Onze visies op modern watersportonderwijs verschillen fundamenteel, of het nu gaat om organisatiestructuur, opbouw van de diplomalijn, of merkpositionering. De samenwerking binnen het NWD is een verademing vergeleken met de bureaucratie en politiek van de afgelopen decennia.” Deze zomer kregen ruim 5.000 cursisten een Nationaal Watersportdiploma. Een tiende zeilschool sloot zich inmiddels aan bij de nieuwe diplomalijn, twee andere scholen zitten in het aansluittraject. 

Wel staat het NWD open voor samenwerking: “We streven naar een toekomst waarin watersporters met één account toegang hebben tot verschillende systemen – of het nu NWD, CWO, of de website van de vaarschool betreft.” Daarbij staat het gebruiksgemak van de watersporter voorop. Ook voor de CWO, HISWA-RECRON en het Watersportverbond staat de watersporter centraal in de ontwikkelingen. Ze laten weten te betreuren dat deze breuk is ontstaan, maar dat er nog door alle partijen wordt samengewerkt om tot één landelijke diplomalijn te komen. Hoe die eruit komt te zien, kunnen de organisaties nog niet zeggen, want die gesprekken worden nog volop gevoerd.

Schorsing?

Het NWD loopt als nieuwe diplomalijn nog wel tegen wat uitdagingen aan. Hoewel het Watersportverbond het NWD wel erkent, doet HISWA-RECRON, de andere pijler achter de CWO, dat op dit moment niet. Zeilscholen die lid zijn van HISWA-RECRON moeten CWO-erkend zijn. Misana: “De opstelling van HISWA-RECRON baart ons zorgen. Als brancheorganisatie voor watersportbedrijven, die zegt op te komen voor de commerciële belangen van deze bedrijven, dreigt zij vaarscholen die overstappen naar het NWD te schorsen. Dit schept verwarring, voor zowel de vaarscholen als de consument.”

Een woordvoerder van HISWA-RECRON legt uit: “Het Watersportverbond is namens CWO in overleg met het NWD met als doel om vóór het komende seizoen te komen tot vernieuwde diplomalijnen van CWO en NWD. We zijn bereid om na deze pilot de nieuw te ontwikkelen diplomalijn onder voorwaarden te accepteren voor het lidmaatschap. Dat kan op dit moment nog niet omdat de pilot nog loopt. Daarom zijn de zeilscholen die nu niet CWO-erkend zijn geschorst, maar als de pilot slaagt, zijn ze van harte welkom bij HISWA-RECRON.”

Omslagfoto: Nationaal Watersportdiploma

Last modified: 17 september 2024
Sluiten