Nieuws

Zeiler overboord, bergingsactie op het Markermeer gaande

Een andere man is wel gered

13:34

Foto: Kustwacht

Update: Op vrijdag 30 augustus bevestigt de politie dat het lichaam, dat nabij Schardam is gevonden, van de overboord geslagen zeiler is. De politie onderzoekt nu verder de toedracht van het overlijden van de man.

Zondag 25 augustus rukten hulpdiensten uit voor een man overboord op het Markermeer. Helaas is de man bij een uitgebreide zoekactie niet gevonden. Inmiddels is er zoveel tijd verstreken, dat de hoop op een goede afloop klein is.

Om even voor vijven werden Reddingsbrigade Notwin Hoorn samen met reddingsstation Wijdenes opgeroepen voor een man overboord-situatie. Een helikopter van de Kustwacht was ook al uitgerukt. Verder was er weinig informatie over het betreffende scheepje bekend. “Op kanaal 16 hoorden we een schipper vertellen over een boot met klapperende zeilen en toen zijn we naar die locatie gevaren,” vertelt Lars van Reddingsbrigade Notwin Hoorn. “Andere media bericht dat het zeilschip omgeslagen zou zijn, maar dat is waarschijnlijk verward met een andere uitruk van dit weekend.”

Zoekgebied uitgekamd

Op de zeilboot waren twee personen aan boord en twee werden er vermist. Een man was achter zijn vriend aangesprongen, die niet kon zwemmen en geen reddingsvest droeg. Lars: “Later meldde de schipper van een passagierschip dat zij een persoon hadden aangetroffen. Meneer had toen al een flink stuk gezwommen, we waren gelukkig op tijd. De SAR-nurse kwam bij ons aan boord en een van onze opstappers is dokter. De eerste zorg kon hem worden verleend en later is hij overgedragen aan de ambulance. Vervolgens hebben we nog verder gezocht naar de andere persoon, het zoekgebied is helemaal uitgekamd, maar helaas tevergeefs.”

Na een zeker moment is de zoekactie gestaakt en inmiddels wordt er gesproken over een bergingsactie in plaats van een reddingsactie.

In het gesprek noemde Lars de campagne van de KNRM waarin wordt opgeroepen om een reddingsvest te dragen. Ook omdat een reddingsvest voor de redders veel beter zichtbaar is tussen de golven, dan alleen een hoofd.

Omslagfoto: © Kustwacht

Tags: Last modified: 2 september 2024
Sluiten