Olympische Spelen

Marit Bouwmeester met goud beste olympisch zeilster ooit

Eindelijk officieel

10:52

Marit Bouwmeester goud

Het is eindelijk officieel: Marit Bouwmeester wint goud en is de meest succesvolle olympische zeilster ooit. Op maandag 5 augustus had Bouwmeester al zo’n grote voorsprong opgebouwd, dat starten aan de medal race genoeg was voor olympisch goud in Marseille. Op 7 augustus kreeg ze de gouden medaille dan eindelijk officieel uitgereikt. “Het is nog niet echt tot met doorgedrongen.”

Grote voorsprong

Na negen races in de Opening Series had Bouwmeester al zo’n grote voorsprong opgebouwd, dat de medal race starten genoeg was voor de olympische titel. De tiende race werd afgelast wegens te weinig wind. Daardoor ging Bouwmeester de medal race in met een onoverbrugbare voorsprong van 21 punten op haar grootste concurrent, de Deense Rindom. Maar vanwege de lichte wind van de afgelopen twee dagen moest ze nog een extra dag wachten totdat de medal race gevaren werd en ze de gouden medaille eindelijk om haar nek kon hangen.

De medaillewinnaars in het water. Foto: World Sailing / Lloyd Images

In Rio de Janeiro (2016) won Bouwmeester al goud, in Londen (2012) zilver en in Tokio (2021) brons. Met deze tweede gouden medaille haalt de 36-jarige Bouwmeester de tweevoudig olympisch kampioene Hannah Mills uit Groot-Brittannië in en is ze de beste olympische zeilster ooit. 

Moeder en atleet

Volgens Bouwmeester is deze gouden plak de mooiste medaille van allemaal. Bouwmeester: “In de aanloop naar de medal race probeerde ik gefocust te blijven, maar ik ben ook moeder dus ik wilde er zijn voor Jessie Mae. Ik ben veel bij haar geweest, haar naar bed brengen en er zijn als ze wakker wordt.”

“Ik denk dat je op de Olympische Spelen soms te snel te serieus wordt, dus het is fijn om afleiding te hebben met Jessie Mae. Dan heb je ook nog het gebrek aan slaap en het verlies aan energie, maar ik ben dankbaar dat ik moeder en atleet ben. Zo fijn dat het erop zit en dat we hebben kunnen racen en dat we nu echt kunnen genieten, maar het is nog niet tot me doorgedrongen.”

Bouwmeester en haar dochter. Foto: World Sailing / Sander van der Borch

De medal race, waarin ze vierde werd, was niet de beste wedstrijd van Bouwmeester: “Ik wilde de linkerkant van de start winnen, maar heb uiteindelijk niet heel hard gebattled voor die pin-positie. Het was niet mijn strijd meer.” De gouden medaille was immers al binnen. 

Beste olympische zeilster ooit

Na afloop zei Bouwmeester tegen de internationale media dat dit is wat ze wilde; de wereld domineren. “Het voelt ongelooflijk, want toen ik jong was zeiden ze een keer: ‘Je bent niet goed genoeg’ en toen dacht ik: ‘Ik ga de beste aller tijden worden’. Ik heb die droom altijd nagestreefd, en vanaf mijn 16de heb ik daar echt mijn missie van gemaakt.” En de beste aller tijden, dat is Marit Bouwmeester nu. 

Lees ook: Marit Bouwmeester gaat van start in vierde Olympische Spelen, een interview met haar coach.

En: Goud voor Duetz en Van Aanholt na zinderende slotfase

Last modified: 8 augustus 2024
Sluiten