Nieuws

Zeilen, zon en zwemmen – of dat laatste beter van niet?

Blauwalg duikt op

22:17

blauwalg

Lekker op vakantie in eigen land? Het zomerse weer van nu vraagt gewoon om een verfrissende duik. Check van tevoren alleen even of je wel veilig het water in kunt gaan: de laatste tijd duikt blauwalg namelijk weer op. Onder andere op populaire wateren in Noord- en Zuid-Holland, Friesland en op Ameland en Terschelling wordt ervoor gewaarschuwd. Als je met blauwalg in aanraking komt, kan dat voor vervelende klachten zorgen.

Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen. Blauwalg hoort van nature thuis in het oppervlaktewater en zijn geen algen of wieren, maar bacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen. Als veel voedingsstoffen in het water zitten, het langdurig warm is (20 tot 30°C) en water niet goed doorstroomt, kan dat voor blauwalgbloei zorgen. Zo ontstaan er drijflagen, die zich makkelijk ophopen in de jachthavens of op stranden.

Vervelende klachten

Als je in aanraking komt met de gifstoffen die blauwalgen maken of deze tijdens zwemmen binnenkrijgt, kun je last krijgen van huid- en oogirritaties. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zijn er grotere gezondheidsproblemen ontstaan. Volgens onderzoekers kunnen de blauwalgen ook kanker stimuleren. Als je in contact bent geweest met blauwalgen, spoel je dan goed af onder de douche. Wist je trouwens dat honden ook last kunnen krijgen van deze bacteriën?

© Sceenshot Zwemwater.nl

Check Zwemwater.nl

Heb je het idee om over boord te springen of om een strand op te zoeken? Kijk dan op zwemwater.nl of je daar naderhand geen spijt van krijgt omdat daar blauwalg is. Op die website kun je op een kaart precies zien waar waarschuwingen of negatieve zwemadviezen gelden. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt – de kleur van blauwalg kan verschillen van heldergroen, groenblauw tot helder blauw –  ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder of bel de zwemwatertelefoon via www.zwemwater.nl.

Marion Golsteijn/CC BY-SA 4.0

Omslagfoto: Roos Bahr

Tags: Last modified: 8 augustus 2024
Sluiten