Nederlandse wedstrijden

Zeilseizoen voorbij? Welnee, zeil winterwedstrijden!

Thermokleding aan en gaan

08:31

winterwedstrijden zeilen
Foto: Twirre Bogaard

Zeilseizoen bijna voorbij? Niet volgens fanatieke winterzeilers! Bij veel zeilverenigingen door het hele land varen leden van oktober tot april winterwedstrijden. Meestal maandelijks, soms tweewekelijks. Ook voor de toerzeiler in hart en nieren kan een winterwedstrijd een mooie stok achter de deur zijn om ‘s winters tóch (in groepsverband) het water op te gaan. Veel verenigingen stellen de winterwedstrijden uitdrukkelijk ook open voor niet-leden, dus vind een vereniging bij jou in de buurt, duik je thermokleding op en zeil de winter door.

Grevelingencup

De Grevelingencup Winterserie is de grootste winterserie van de Benelux. De eerste wedstrijd van de maandelijkse reeks is op 13 oktober. Meedoen kan in de toerklasse met of zonder spinnaker, in de gemeten ORC-klasse of in een eenheidsklasse. Actieve deelnemers kunnen een gratis ligplaats krijgen in Marina Port Zeelande. Meer informatie over de Grevelingencup vind je hier.

Foto: Twirre Bogaard

IJspegel

Voor de kust van Scheveningen varen fanatieke winterzeilers al jarenlang de IJspegelwedstrijden. De eerste wedstrijd is op 13 oktober, daarna wordt er tweewekelijks op zondag gezeild. De IJspegelserie is voor de ORC fully crewed, double handed- klassen en voor de SW met spinnaker.

(Beginnende) wedstrijdzeilers in de SW-klasse die zonder spinnaker willen varen, kunnen meedoen aan de IJskegelwedstrijden. Deze wedstrijden zijn laagdrempelig, rond de vaste betonning voor de kust van Scheveningen en zijn ideaal om het wedstrijdzeilen op een gemoedelijke manier onder de knie te krijgen. De aanmeldingen voor de winterserie zijn nu geopend op deze pagina.

Goofies Cup

De Goofies Race wordt vanuit Colijnsplaat gezeild, op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april. Deze winterwedstrijden ontstonden in 1984 en werden oorspronkelijk georganiseerd door twee zeilers, beiden met de voornaam Goof. Aanmelden kan hier.

WSV Hoorn

Zeilverenigingen door het hele land organiseren ‘s winters clubwedstrijden, die ze vaak ook nadrukkelijk openstellen voor niet-leden. Zo kun je bij WSV Hoorn losse wedstrijden meevaren, voor slechts €10 per wedstrijd. De eerste wedstrijd is op 3 november, aanmelden kan via de website.

winterwedstrijden zeilen
Foto: Eric van den Bandt

De Kaag

Ook bij KWV De Kaag varen zeilers iedere maand een wedstrijd. Zowel kajuitzeiljachten als open klassen zijn welkom op de Kagerplassen bij Warmond. De eerste wedstrijd is op 13 oktober. De eerste start is om twee uur, de wedstrijdleiding streeft naar twee starts per klasse per wedstrijddag. Inschrijven kan via deze link.

WSV Biesbosch

Ook in de Biesbosch kun je winterwedstrijden zeilen: de eerste wedstrijd is op 3 november. ORC- sportboten en ongemeten jachten zijn van harte welkom. Ook is er een speciale double handed-klasse. Aanmelden kan via winterwedstrijden.com.

En meer

Dit zijn lang niet alle verenigingen waar je winterwedstrijden kunt varen. Ontbreekt jouw favoriete winterserie in dit rijtje? Voeg hem dan zelf toe in de reacties hieronder.

Lees ook: Een ode aan de winterwedstrijd


Wedstrijdzeilen is een sport vol uitdaging en spanning. De Zeilen wedstrijdgids is handig voor zowel ervaren als beginnende zeilers. Van start tot finish, deze wedstrijdgids maakt je wegwijs in de wereld van het wedstrijdzeilen.


Last modified: 25 september 2024
Sluiten