Zeemanschap

‘Dit is het dan, dit ga ik nooit overleven’

Stranding bij Petten

20:38

Tijdens een tocht van Den Helder naar Numansdorp slaat Stefan van Tienhoven door een golf overboord. Lijdzaam ziet hij toe hoe zijn Waarschip uit zijn gezichtsveld verdwijnt. Hij besluit richting het strand te zwemmen en wordt halverwege door een surfer gevonden. Het duurde best lang voordat hij zich weer comfortabel voelde op de boot. “Een kwestie van gewoon weer gaan doen; dan komt het vertrouwen vanzelf terug.” Lees zijn hele verhaal in Zeilen 08/2024.


‘Als ik maar niks raak.” Dit is het eerste wat door het hoofd van Stefan van Tienhoven (33) schiet als hij met grote snelheid uit zijn Waarschip 900 wordt geslingerd, in oktober 2020. Secondewerk is het, meer niet. Voor- dat hij het weet, ligt hij een paar meter onder water in een onstuimige Noordzee. Hij verbaast zich erover hoe lang het duurt voordat zijn reddingsvest opengaat. “Toen het eenmaal was opgeblazen, schoot ik omhoog.”

Stefan ziet hoe zijn platgeslagen boot lang- zaam rechttrekt. Hij maakt oogcontact met zijn vriendin Imke, die nog aan boord is. Ze maakt een perfecte man-overboord- manoeuvre en legt de boot vlak naast Stefan. Hij kan de boot aanraken en denkt opgelucht: “Nu komt het goed.” Maar Imke zit verstrikt in allerlei lijnen die kriskras in de kuip liggen. Het lukt haar niet om iets te pakken om overboord te gooien, zodat Stefan zich aan boord kan hijsen.

De motor werkt niet meer

Hij schreeuwt: “Gooi iets, maakt niet uit wat.” Maar de boot drijft langzaam bij hem vandaan.
Stefan denkt: ze maakt nog wel een rondje en dan komt er een lijntje. Dat blijkt niet het geval. Hij ziet hoe zijn vriendin de boot op de zeilen naar de kust vaart. De motor werkt niet meer. “Mijn schip verdween langzaam uit het zicht. Ik dacht: dit is het dan, dit ga ik nooit overleven.”

Zeilen 08/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto en foto: © Stefan van Tienhoven
Tekst: Floortje Gunst

Tags: Last modified: 4 augustus 2024
Sluiten