Nieuws

Heel de winter warm op het water

Winter(k)leed

15:15

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte zeilkleding. Wie zich goed kleedt, kan gewoon de hele winter doorzeilen zonder ook maar een greintje kou te lijden.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Zeilen 11/2019
Tekst: Bertine van Dijk

Onmisbaar voor winter-wedstrijdzeilen

Op verschillende plekken in het land kun je heel de winter blijven doorzeilen. Er worden ook veel winter-wedstrijdjes georganiseerd door lokale verenigingen, maar ook grotere wedstrijden zijn er genoeg. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je op een zonnige winterse dag het water op gaat, omdat het zulk ideaal zeilweer is. Onmisbaar voor de kleinere open bootjes is een goed sluitend droogpak. De variant van Magic Marine heeft voetjes aan het pak vast zitten, dat ervoor zorgt dat je warm en droog blijft. Het pak is verkrijgbaar in blauw/zwart en zwart. Met verstevigingen op knie-, scheenbeen- en zitgedeelte.
Magic Marine – Drysuit Regatta 

Petje op

Een echte wintercap: een klep tegen de laaghangende zon, een flap die oren en nek beschermt tegen water van onder of boven, een verstelbaar koortje tegen ’t afwaaien door de gure wind, aan de binnenkant warme fleecevoering en ook nog eens waterdicht door de stof en getapete naden. Fijn dus.
Musto – Fleece Lined Waterproof Cap

Ik koop gewoon een goedkope bivakmuts, doet het uitstekend
Ben Rutte (redactie)

Lekker warm met overall aan

Twijfel je over wat je aan moet onder je zeilkleding? Met deze overall kleed je je goed aan: hiermee wordt je rug niet koud door tocht en de iets hogere hals zorgt voor een warme nek en schouders. De naden zijn gelijmd en blind gestikt. Beschikbaar in een vrouwelijke pasvorm (maar echt charmant wordt het nooit) en een mannenversie met een rits op een strategische plek om makkelijk te kunnen toiletteren. Voor dames zit er helaas nog steeds niets anders op dan dat hele pak uit te trekken.
Magic Marine – Layering Fleece Overall

Gore-Tex

De MPX Gore-Tex serie (water-, winddicht en goed ademend) van Musto wordt bij zowel wedstrijd- en toerzeilers erg gewaardeerd. De MPX- zeiljas en -jollenbroek zijn gemaakt met gore-tex materiaal waardoor de kleding ademende en waterdichte eigenschappen heeft. De jas en bijbehorende broek dragen soepel en comfortabel. Met die lange levensduur zit het wel goed; zelf zeil ik al acht jaar met dezelfde jollenbroek. Eerlijk is eerlijk: de broek is nu wel aan vervanging toe. Is een HPX-zeiljas net te veel van het goede? Kies dan voor een MPX-zeiljas. Op de foto het MPX Pro Offshore-model met een extra hoge, fleecegevoerde kraag, borstzakken en fleecegevoerde zakken om je handen te warmen. Wel zo fijn met gure wind en veel water.
Musto – MPX Pro Offshore Jacket / Salopette 

Zorg dat je Berenburg aan boord hebt!
Vincent Bakker (voormalig marketeer)

© Janneke Kuysters

Lifaloft

Bij zeilkleding wordt veel gebruikgemaakt van Primaloft: een vulling die je warmhoudt in koude omstandigheden dankzij de isolerende werking. Het materiaal is net zo zacht als dons, compact en licht van gewicht en geeft dus veel bewegingsvrijheid. Helly Hansen is samen met de makers van Lifaloft aan de slag gegaan om dit product verder te ontwikkelen. Lifaloft is daar het resultaat van: dit materiaal is nog lichter en warmer, en bovendien ademend, winddicht en waterafstotend. Voor wat het waard is: ik zie vooral een erg fijn jasje om onder je pak te dragen. Met een opstaande kraag met fleece, heerlijk.
Helly Hansen – HP Racing Midlayer Jacket 

Mid-layer zeilkleding

Winterzeilkleding kun je het beste in drie lagen opbouwen: eerst thermo-ondergoed, dan een middelste laag om de warmte vast te houden en daaroverheen je zeilpak. Die middelste laag met warmtekleding wordt ook wel mid-layer genoemd. Kenmerkend voor dit soort mid-layer kleding is dat het vocht naar buiten transporteert en het lichaam voldoende warmhoudt. Voor een optimaal resultaat draag je thermokleding direct op de huid, met een ademend zeilpak als buitenste laag. Maar vergeet niet dat je de meeste warmte verliest via je hoofd. Een goede pet of muts mag dus zeker niet ontbreken bij het zeilen in koude omstandigheden.
Gill – Performance Insulated Jacket / Trouser 

Ik (Bertine van Dijk) ben geen koukleum, maar in de winter zorg ik voor veel laagjes. Op die manier kun je makkelijk nog iets uittrekken, mocht je het echt te warm hebben. Mijn pyjamabroek trek ik gewoon lekker als extra laagje aan. 

Geen koude vingers meer

Ken je dat? Handen en tenen worden tijdens het zeilen als eerste koud. Ik heb het weleens zo koud gehad, dat ik mijn handen niet meer kon gebruiken tijdens een potje zeilen op de Kaag. Deze winterhandschoenen van Henri Lloyd lijken me dan ook wel wat. Ze hebben neopreen (het spul waar ook wetsuits van gemaakt worden) gecombineerd met gripvlakken op handpalmen en vingers. Best handig voor het winterzeilen dat voor de deur staat.
Henri Lloyd – Neoprene Winter Glove 

Warm pak

De keuze voor een goed zeilpak is heel persoonlijk. Aangezien er heel wat zeilpakken op de markt zijn, betekent dit soms een flinke zoektocht. Door het passen van verschillende pakken ontdek je welke pasvorm het beste bij jou past. Doe op voorhand online onderzoek en bekijk wat je belangrijk aan een pak vindt: voering, zakken met rits, veiligheid. Bedenk ook of een pak bij jouw type zeilen past. Voor recreatief zeilen op binnenwater heb je een heel ander pak nodig dan voor een offshore wedstrijd. Dit pak van Henri Lloyd is gemaakt van gore-tex. Twee voordelen die we even willen noemen: zakken in de broek voor warme handen en een ‘luikje’ voor de dames om gemakkelijker naar het toilet te gaan (het kan dus wel!).
Henri Lloyd – Elite Offshore Collection 2.0 

‘Handschoenen zijn voor mij van levensbelang tijdens winter­zeilen. Goedkope tuinhand­ schoenen met zo’n latex laag doen het voor mij erg goed. Die bieden goede grip en isoleren ook nog eens prima. Als het écht koud is, trek ik waterdichte neopreen handschoenen aan. En ook wollen sokken en een buff (tunnelsjaal, red.) gooi ik in de tas
Marinus van Sijdenborgh de Jong (redactie)

© NVV Kustzeilers

Oldtime favorite

Dubarry-zeillaarzen zijn populair onder zeilers. Op de redactie lopen ook een aantal fans rond. Vooral de warmte en grip van de laarzen zijn goed bekend. Mijn eigen laarzen dateren uit 2014, maar kunnen zeker nog een winter mee. Misschien had ik ze iets beter moeten verzorgen – ze hebben heel wat zout water te verstouwen gehad – maar ze zijn nog steeds heerlijk warm. Gewoon lange skisokken erin en je kunt de hele dag naar buiten.
Dubarry – Ultima Boot 

Zeilhandschoen met lange vingers

Voor de echte wedstrijdzeiler in open klassen zijn handschoenen een must. Zeker in de winter als de schoten koud en nat zijn, is goede grip een must. Zeker in de ochtend als het nog erg koud is, is het wijs de zeilen (met of zonder laagje ijs) met handschoenen aan omhoog te hijsen. Alle zeilmerken hebben de handschoen ook met dichtevingersvariant: fijn voor meer warmte en meer grip. Deze handschoen van Gul is van neopreen met gripgedeeltes op de plekken die erom vragen.
Gul – Neoprene Full Finger Winter Sailing Glove 

‘Zeer betaalbare winteroveralls vind je bij visserijcoöperaties. Mooi zijn ze niet, maar wel droog en warm
Peter Schermer (redactie)

Pompon muts

Trotseer de kou op een stijlvolle manier. Deze gebreide muts is gemaakt van een mix van lamswol en nylon, en gevoerd met een warme en zachte fleecevoering. Dubarry – Schull 

Lekker jasje voor erbij

De Crosswind is de nieuwste jas van Slam. Deze jas is gevoerd met het bekende Primaloft, het synthetische thermische isolatiemateriaal van microvezel dat ervoor zorgt dat de jas extra warm is. De hoge kraag en capuchon beschermen je hoofd en nek voor als het weer natter of kouder wordt. De jas is uitgevoerd in een dames- en herenversie en verkrijgbaar in de kleuren blauw, rood en grijs. Tevens een heerlijke jas om in te skiën.
Slam – Crosswind 

Probeer het maar eens: water­dichte sokken met gore­tex oversokken. Warme voeten gegarandeerd
Erik van Kasteel (sales)

Goed ondergoed

Thermo-ondergoed is de basis van je winter-zeiloutfit. Dit thermosetje van Helly Hansen bevat merinowol. Bij wol denk je misschien al snel aan kriebelen en te warm, maar niets is minder waar. Bij deze set heb je alleen de extra warmte van wol op bovenrug, borst en nek. Langs de rug en onder je armen is de kleding juist ademend, zodat het zweet gemakkelijk het lichaam kan verlaten. Fijn ook dat de kraag hoog sluit.
Helly Hansen – Pro Body Mapping Base Layers 

Omslagfoto: © Janneke Kuysters
Tekst: Bertine van Dijk

Tags: Last modified: 20 januari 2025
Sluiten