Twaalf droogtoiletten, twaalf boten en zes maanden proefdraaien. Met dank aan alle dappere droogtoiletpioniers zijn we een schat aan ervaring rijker. In dit laatste deel van het drieluik maken we de balans op: hoe is het droogtoilet bevallen?
Het onderwerp droogtoilet maakt wat los. Met name de reacties op onze online enquête en artikelen over de verzegelingsplicht liegen er niet om; het heeft soms wel wat weg van verbale laxatie. Het al dan niet terechte boegeroep over de voorgenomen verzegelingsplicht laten we even voor wat het is. Wat we wel ter harte nemen, zijn de kreten over rondvaren met een stinkende emmer met poep aan boord, het over de steiger lopen met je eigen keutels en de vraag waar je deze vervolgens kwijt moet. Die zijn namelijk van belang voor het doel van dit project: uitvinden of een droogtoilet aan boord naar tevredenheid werkt.
Naast praktische en technische vraagstukken heerst er verandervrees. Zeilers hebben soms best wat te stellen met hun huidige (pomp)toilet, al dan niet met complexe vuilwatertankinstallatie. Het mag dus best beter – maar liever niet al te anders. Waarom eigenlijk niet? Geen haar op ons hoofd die eraan denkt het design hangtoilet thuis te vervangen door een scheepstoilet. Waarom zouden we dan zo’n installatie op onze boot wel per se willen handhaven? Misschien helpt het als je weet dat – spoiler alert – alle twaalf bemanningen hun droogtoilet ook na deze test aan boord willen houden.
Inbouwverbeteringen
Op de meeste boten is eerst gekozen voor een eenvoudige, soms tijdelijke, installatie – eerst maar eens te zien of zo’n droogtoilet de moeite waard is. Begrijpelijk. Er is nu een maal een mentaal drempeltje om de boormachine, zaag of slijptol in je boot te zetten. Bovendien ontdek je pas tijdens het eerste gebruik waarmee je bij de definitieve installatie rekening moet houden. Alle testers hebben besloten het droogtoilet aan boord te houden, wel hebben zij veel aangepast en verbeterd, aan de pot zelf en de installatie ervan. De meeste van deze toiletten zijn immers niet gemaakt voor gebruik aan boord. Dat geeft uitdagingen
op het gebied van afmetingen, ventilatie en urineafvoer.
Zeilen 12/2023
Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.
Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilentot je beschikking. Bestel hier.
Omslagfoto: © Jasper Themans
Tekst: Jasper Themans
Waarom besteedt u zo weinig aandacht voor een simpele plaatsing van een urinezeefje in het bestaande toilet. Urinelozing is immers toegestaan. Een rvs zeefje lijmen in de pot is een goedkope oplossing en duurzaam ten opzichte van het vervangen van de toiletinstallatie.
Voor boodschap nr. 2 kan dan (in geval van nood) een toiletzak in de pot geplaatst worden.
Hoe simpel kan het zijn.
Prima idee dat ik zondermeer ga toepassen.
En mag dit dan wel ? Of krijg je een bekeuring omdat het niet in de oplossingen lijst staat?