Zelfs in de oceanen rondom Antarctica zijn in kleine hoeveelheden microplastic deeltjes gevonden. Dat blijkt uit de gegevens die zijn verzameld door team Turn The Tide on Plastic, dat deelneemt aan de Volvo Ocean Race.
In vergelijking met andere oceanen was het aantal plasticdeeltjes klein, maar vier deeltjes per kubieke meter werden nog steeds gevonden. Meer dan een miljoen kleine plastic stukjes per km³ oceaan werden aangetroffen in de Zuidelijke Oceaan, ten westen van Kaapstad. In de Australische wateren, dicht bij Melbourne, werden een miljoen deeltjes per km³ oceaan gemeten.
State-of-the-art meetinstrument
Microplastics heeft de potentie om de voedselketen binnen te komen. Bijvoorbeeld via tonijn en makreel. Op deze manier kan het plastic ook schade toebrengen aan de mens. De deeltjes kunnen zo klein zijn, soms minder dan vijf millimeter, dat ze vaak onzichtbaar zijn voor het blote oog.
Wetenschappers analyseerden watermonsters, verzameld op verschillende punten tijdens etappe 2 (Lissabon – Kaapstad) en 3 (Kaapstad – Melbourne). De kleine microdeeltjes, die afbreken van grotere stukken plastic, werden verzameld door Turn the Tide on Plastic. Onlangs werd bekendgemaakt dat Team AkzoNobel het tweede team is dat de apparatuur voor het verzamelen van gegevens geïnstalleerd krijgt om de waterkwaliteit en -samenstelling te meten. Het state-of-the-art meetinstrument is speciaal ontworpen voor de VO65.
De nieuwe gegevens zijn afkomstig van het Volvo Ocean Race Science-programma. Al deze wetenschappelijke gegevens helpen onderzoekers een duidelijker beeld te krijgen van de hoeveelheid microplastic in de oceanen.
Lees ook: Plastic soep aanpakken voordat het in zee komt
Omslagfoto: Shutterstock
Tags: Plastic soep, The Ocean Race Last modified: 24 januari 2018