Recreatie- en natuurorganisaties overhandigden afgelopen week de Gedragscode Waterrecreatie IJsselmeergebied aan gedeputeerde Cees Loggen. Deze gedragscode moet aantonen dat waterrecreatie en natuurbelangen in het IJsselmeergebied prima samen kunnen gaan, zolang er rekening wordt gehouden met een aantal spelregels. De overhandiging vond plaats tijdens de presentatie van de Visie op waterrecreatie van de provincie Noord-Holland.
De gedragscode is een van de vruchten van een jarenlange samenwerking tussen de waterrecreatiesector, Vogelbescherming Nederland en het Samenwerkingsverband Het Blauwe Hart. De code is opgesteld voor het Beheerplan Natura 2000 voor het IJsselmeergebied en stimuleert waterrecreanten verantwoord om te gaan met dit natuurgebied.
Drie gebieden in het Markermeer
De gedragscode benoemt drie gebieden in het Markermeer die waterrecreanten beter kunnen mijden in bepaalde perioden vanwege de aanwezigheid van beschermde vogelsoorten. Ook geeft de code een aantal eenvoudige regels om problemen te voorkomen. Afstand houden van groepen vogels en er nooit doorheen varen, niet ankeren in de buurt van rustende of broedende vogels, riet en oeverplanten ontzien en alleen kitesurfen op de daarvoor bestemde locaties.
“Wij vragen de jachthavens in het IJsselmeergebied om de code onder hun klanten en leden te verspreiden. Daarnaast zetten we bij de overheid in op een grote campagne waarbij alle gebruikers van het IJsselmeergebied bereikt worden”, zegt Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA Vereniging. “De organisaties vinden het van groot belang dat waterrecreanten meer kennis krijgen over kwetsbare natuurgebieden en de flora en fauna, zodat meer begrip ontstaat voor de bescherming van kwetsbare gebieden. Daardoor wordt de trefkans tussen recreanten en kwetsbare soorten gereduceerd.”
Tags: Uitgelicht Last modified: 31 May 2016
Fantastisch dat er zoveel mensen zich inzetten voor het prachtige gebied dat het IJsselmeer en het Markermeer nog is. Maar zou het niet nog fantastischer zijn als er een gedragscode voor de overheid, zowel op landelijk, provinciaal als gemeentelijk niveau, zou zijn. Tenslotte zijn zij het die toelaten en tot en met stimuleren om het gebied te versnipperen en vol te proppen met eilandjes, luwte-dammen, woongebieden etc. en te omringen met een kordon windmolens waardoor die prachtige open en bij tijd en wijlen ruige ruimte verloren gaat.
Daar sluit ik me bij aan. De kunstmatige Kreupel heeft de broedkolonie bij Workum ongeveer teniet gedaan, er komt een kunsteiland bij de Steile Bank, de Markerwadden zijn een schijnoplossing om het dode Markermeer te reanimeren en als compensatie voor honderden achterhaalde windmolens, die een enorm stuk vervuiling opleveren. niet alleen de horizon, maar ook alle beton, staal en de vaarbewegingen van de onderhoudsdiensten.
Volgens mij kan het Markermeer alleen gered worden als er een stuk uit de dijk L-E gehaald wordt en vervangen door een brug, zodat het water weer kan stromen.
EEn stormvloedkering in de afsluitdijk zou ook veel beter zijn dan steeds meer IJsselmeer droogmaken met kunstwerken en eilandjes.