Vanaf zaterdag 11 oktober verschijnen er vijftig klassieke zeilschepen in Workum voor de jaarlijkse Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen. Het weekend staat bol van de activiteiten zoals op zaterdag de aanbrengrace met Friese boerenpramen vanuit Bolsward, het klompjeszeilen, en op zondag en maandag de ambachtelijke markten, een stuk van de Berlijnse Muur in één van de laadruimen, de scheepskeuringen en natuurlijk de start. Het geheel wordt muzikaal omlijst door uitvoeringen van verschillende shantykoren. Op maandag om 12.00 uur lost Wouter van Dieren, lid van de Club van Rome en voorvechter van duurzaam Nederland het startschot in de havenkom.
Strontrace
De Strontrace start de maandag om 13.00 uur na de start van de visserijschepen op 12.00 uur. De zestien deelnemende schepen varen zonder moderne navigatiemiddelen of enige hulp van de motor naar Warmond (Zuid Holland) en weer terug. Staat de wind niet goed, dan wordt er geboomd en gejaagd. De race wordt non-stop gevaren met kleine bemanningen en staat bekend als één van de zwaarste zeilwedstrijden in Nederland. Dit jaar doen ook de klipper Willem-Jacob, die tijdens de editie van vorig jaar met de kluiverboom het theehuisje in Warmond doorboorde en de hevelaak Anna-Mijntje, waarvan de mast door midden brak in een bui op het IJsselmeer, weer mee.
Beurtveer
Kort na de start van de Strontrace vertrekt ook het beurtveer – dit jaar voor de 40e keer – bestaande uit een vloot van zestien schepen. Ook hier is het gebruik van de motor uit den boze. De beurtvaarders doen in zo weinig mogelijk tijd de oude beurtveersteden van de Zuiderzee aan. Het is een ware puzzel voor de schippers. De eerste deelnemer die alle steden van het lijstje heeft aangedaan en z’n trossen in Workum vastmaakt mag zich de winnaar noemen. De schepen van zowel het Beurtveer als de Strontrace varen met een rode protestvlag van de stichting Don Quichot die strijdt tegen de windmolens voor de Friese kust in het IJsselmeer. Eerder dit jaar blokkeerde de stichting voor dit doel al de Afsluitdijk door met schepen onder de open brug van Kornwerderzand te liggen.
Wouter van Dieren
Van Dieren werd bekend als duurzame pionier in Nederland door zijn lidmaatschap van de Club van Rome die in 1971 het rapport ‘Grenzen aan Groei’ publiceerde. Over waarom hij het startschot geeft van de Strontrace; “Dat rapport en mijn werkzaamheden tot op heden gaan over vraagstukken van duurzaamheid in het algemeen en energie en klimaatverandering specifiek. Ik was ook bij de eerste strontrace in 1974. Dit evenement gaat ook over duurzaamheid-, energie- en transportvraagstukken, maar ook over behoud van cultuurhistorie. Dat de schepen dit jaar namens Stiching Don Quichot tegen de windmolens protesteren in het IJsselmeer en het Friese landschap vind ik een goede zaak, want daar horen ze niet thuis. Het is essentieel voor natuur en cultuur en de zeilsport dat dit mooie landschap een open horizon behoud. De windmolens horen op zee.”